BiH
0

Dodik-Aleksejev: Nema razloga za ostanak OHR-a u BiH

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Aleksejev zaključili su danas tokom razgovora u Banjoj Luci da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom i rješavanja još nekih pitanja treba da prestane uloga OHR-a u BiH. Ambasador Aleksejev je iznio stav da BiH ima sve predispozicije za normalno funkcioniranje i da stoga nema više potrebe za OHR-om.

On smatra da je odlazak OHR-a pitanje vremena i ispunjavanja nekih uvjeta, od kojih je najveći broj ispunjen zbog čega nema razloga za produženje misije OHR-a u BiH.

Na sastanku u Banjoj Luci izražena je podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i poštivanju tog dokumenta u cijelosti, kao garantu za funkcioniranje BiH i rješavanje svih bitnih pitanja u budućnosti.

Dodik je na pres-konferenciji nakon sastanka izrazio zadovoljstvo i odnosima RS-a i Rusije, navodeći da oni “nikada nisu bili bolji”, a posebno što ruski privrednici imaju pojačan interes za ulaganja u RS-u.

Entitetski premijer je potvrdio i da će se odazvati pozivu da prisustvuje ekonomskom forumu u Sant Peterburgu.

Ambasador Aleksejev je najavio da će se preduzeti sve mjere za poboljšanje situacije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu te izrazio nadu da će u junu delegacija kupca „Žarubrežnjefta” doći u Banju Luku da bi se sagledalo rješenje za sve probleme u vezi s tim preduzećem.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da će veoma brzo biti imenovan novi ministar privrede RS-a.