BiH
0

Dodik: Ako treba i klečat ću samo da nema nametanja rješenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer RS-a Milorad Dodik očekuje da pravni stručnjaci entitetske vlade i OHR-a na idućem sastanku dođu do rješenja koje će omogućiti funkcioniranje Vijeća ministara BiH i otkloniti bilo kakvu mogućnost preglasavanja, pa i teorijsku.

"Sva rješenja u tom pogledu su za nas dobrodošla", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci, naglasivši da iako je traženo da visoki predstavnik povuče svoje mjere, sada se pristaje da Miroslav Lajčak "kroz formu autentičnog tumačenja pojasni ono što je urađeno, po nama, neopravdano".

Ukoliko ta pojašnjenja, kako je dodao, imaju snagu norme ili su sastavni dio ranije donesene odluke, a koja će biti obavezana da se implementiraju u poslovnik o radu Vijeća ministara i ako nema preglasavanja, to je prihvatljivo za RS.

Potvrdio je i da je status predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci Nikole Špirića isti, i da će tako biti sve dok se ne promijeni novonastala kriza.

Dodik je rekao da nije moguće pojedinačno rješavati odluku visokog predstavnika koja se tiče Vijeća ministara i odluku u vezi s poslovnikom oba doma državnog parlamenta.Izrazio je i protivljenje nametanju rješenja kada je u pitanju poslovnik državnog parlamenta.

"Ja pozivam i molim, ako treba i kleknut ću, da se ne nameću rješenja, jer ako se nametne rješenje vezano za Parlamentarnu skupštinu, BiH definitivno gubi svoju šansu da funkcionira", naglasio je entitetski premijer.

Ponovio je da će predstavnici njegove stranke otići u opoziciju ukoliko uslijedi nametanje ovog rješenja, odnosno podeuzeti mnogo veće mjere nego do sada.