Nove prijetnje
2.4k

Dodik: Ako generalni sekretar UN-a dopusti Komšiću obraćanje, doprinijet će raspadu BiH

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas press konferenciju na kojoj je govorio o odlasku člana Predsjedništva Željka Komšića na 76. sjednicu Generalne skupštine UN-a te je rekao kako Komšić za ovu odluku nije dobio saglasnost.
Dodik je naglasio kako je Komšić privatizovao funkciju te da se radilo o ozbiljnom političaru, on je trebao reći kako na sjednicu Generalne skupštine dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva.

"Da se radilo o ozbiljnom političaru, onda bi jasno naglasio da tamo odlazi individualno. Ja sam 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN-a da nema zajedničke odluke Predsjedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao o detaljima te naglasio da bilo ko ko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je poručio da ako generalni sekretar UN-a dozvoli Komšiću obraćanje, onda će on doprinijeti raspadu BiH.

"Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. Generalni sekretar ignoriše Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu. Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom. Ovo je pitanje bilo na prethodnoj sjednici i nije dobilo saglasnost. Komšić nije našao za shodno da stavi pitanje na drugu sjednicu, već je otišao bez odluke, smatrajući da neće biti konsenzusa. Ovdje se radi o sistematskom kršenju odredbi koje govore o načinu postupanja kolektivnog organa", pojašnjava Dodik.

Ističe kako je generalni sekretar UN-a s ovim potezom zabio još jedan ekser u kovčeg BiH.

"On je tako zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH, jer je dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom. Tamo nema BiH, tamo postoji samo Željko Komšić nedefinisan i neartikuliran kakav je i inače", ističe Dodik.

"Schmidt nije visoki predstavnik"

Tokom konferencije za medije Dodik se osvrnuo i na današnju sjednicu Parlamenta BiH te je pozdravio odluku o neučestvovanju u radu zastupnika iz RS-a.

"Želim da pozdravim manifestaciju jedinstva. Radi se o poštovanju odluka NSRS-a i nije riječ o bilo kakvoj blokadi. Naša je odluka da li ćemo odlučivati ili nećemo o nečemu", rekao je Dodik.

Nakon toga ponovo se osvrnuo na pitanje legitimiteta Christiana Schmidta te je poručio kako stranci "foliraju" da je Schmidt visoki predstavnik.

"Govori da je njega izabrao PIC, to nije tačno. PIC odlučuje konsenzusom, a Rusija nije glasala. Jedina procedura odnosi se na Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, gdje piše da visokog predstavnika biraju potpisnice sporazuma, a da ga potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Nama prodaju priču da je neformalno tijelo imenovalo nekoga ko se zove visokim predstavnikom za kojeg neki imaju simpatije. Što se tiče RS-a, nemamo namjeru da prihvatimo bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema visokog predstavnika", pojašnjava Dodik.

Ističe kako nigdje ne piše da se visoki predstavnik treba baviti pitanjem evropskih integracija.

Nikakav visoki predstavnik ne treba da se bavi pitanjem evropskih integracija. Ovdje se radi i o krahu evropske politike. Ko predstavlja Evropu? Sattler ili Schmidt? Nigdje ne piše da je visoki predstavnik zadužen za evropska pitanja. To nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu. Ukoliko bilo kakva odluka bonskih ovlasti bude primjenjena, morat će se suočiti s definitivnim odlukama RS-a. RS neće prihvatiti antidejtonsko ponašanje. Djelujte, ako mislite da možete. Smatram da je jedino rješenje da PIC održi sjednicu i da povuče zakon iz pravnog sistema BiH te da Schmidt zatraži legitimno imenovanje od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija", zaključio je Milorad Dodik.