O državnom preduzeću
77

Dodik: Ako Elektroprenos BiH ne riješi problem prenosne mreže, mi ćemo

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Gacko" sa kojima je razgovarao o poslovanju tog preduzeća.
Dodik je istakao kako Rudnik i Termoelektrana Gacko predstavljaju strateški objekat za razvoj Republike Srpske te da kao takav mora dopstati.

"Na sastanku s rukovodstvom ovog preduzeća dogovoreno je da školovanje učenika u srednjoj školi u Gacku bude u skladu s potrebama RiTE Gacko. Također, evidentan je problem s prenosnom mrežom i ukoliko ne bude riješen na nivou 'Elektroprenosa BiH', mi ćemo to riješiti", poručio je Dodik.

Elektroprenos BiH bh. je preduzeće koje se bavi prenosom električne energije osnovano prenosom obaveza i vlasničkih prava nad imovinom neophodnom za prenos električne energije iz elektroprivrednih preduzeća u BiH.

Sastoji se od četiri operativne jedinice sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli, a u strukturi vlasništva kompanije su FBiH sa 58,90 posto i RS sa 41,10 posto.

Elektroprenos zapravo treba poslužiti kao model za osnivanje drugih preduzeća na državnom nivou poput državnog regulator gasa, što Dodiku ne odgovara.

Gacko I je termoelektrana od 300 megavata (MW). Jedna je od pet termoelektrana na ugalj u BiH i nalazi se pored Rudnika Gacko, koji ga snabdijeva sa 1,8 miliona tona lignita godišnje.

U augustu 2022. godine, Vlada RS-a je objavila da češka kompanija Witkowitz razmatra ulaganje 521 milion eura u izgradnju Gacka II koja bi zamijenila Gacko I, no nedavna studija je pokazala da takvo nešto nije ekonomski opravdano budući da su energetski projekti zasnovani na fosilnim gorivima visokorizični.