|

Dodik: 700 miliona KM za privredu

Dodik: 700 miliona KM za privredu
0
F
FENA
25.12.2007. u 15:55
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik: 700 miliona KM za privredu Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će 700 miliona KM iz Razvojnog programa RS-a biti upućeno u oblast privrede za novo produktivno zapošljavanje, u čemu na značajan način može da učestvuje i tekstilna industrija korištenjem veoma povoljnih kredita.
O problemima u tekstilnoj industriji Dodik je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić, te predsjednikom Sindikata tekstila Dankom Ružičićem i s više direktora preduzeća tekstilne industrije, uz konstataciju da se i pored niza teškoća primjećuju i određeni pomaci.

Bilo je riječi i o stimulativnim mjerama koje bi uslijedile putem Razvojnog programa RS-a da bi se pomoglo tekstilnoj industriji koja zapošljava najveći broj radnica.

Dodik je upoznao predstavnike sindikata i Privredne komore RS-a, koji su također prisustvovali sastanku, da je neophodno da kod Vlade apliciraju određenim projektima, a razgovarano je i o mjerama za podsticaj izvoza u tekstilnoj industriji.

Dogovoreno je i da se po hitnom postupku u skupštinsku proceduru upute izmjene zakona vezano za korištenje bolovanja i poslodavac bi umjesto 120 plaćao svega 30 dana bolovanja, a ostatak bi išao na teret nadležnom fondu.

Kada je u pitanju porodiljsko odsustvo dogovoreno je i da se razmotri i ova oblast da bi poslodavci bili oslobođeni u određenoj mjeri i tih obaveza, rekao je Dodik na pres-konferenciji i najavio da će uslijediti izmjene i vezi s plaćanjem poreza u preduzećima koja služe topli obrok.

Vlada RS-a, sindikati i poslodavci će zajedno, kako je naveo, ući u reviziju korištenja prinadležnosti o pitanju nezaposlenosti da bi se spriječile zloupotrebe.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić istakla je da je na ovom sastanku razgovarano o mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta, a što je naznačeno u Ekonomskoj politici RS-a za 2008. godinu i što je i interes Sindikata.

Ona smatra da upravo u tekstilnoj industriji ima mogućnosti za to, uz određene podsticaje na kojima treba raditi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.