BiH
0

Dodijeljeni Zlatni globusi

VOA
Po šezdeseti put otkako ih je osnovala Udruga stranih novinara u Hollywoodu - sinoć su dodijeljeni <b>Zlatni globusi </b>za najbolja filmska ostvarenja u 2002.godini. “Golden globe” se u filmskom svijetu smatra vrlo dobrim indikatorom onoga što slijedi na dodijeli Oscara. Drama <i>"The Hours"</i> nominirana je u sedam kategorija, uključujući i glumačke za <b>Nicole Kidman</b>, koja tumači ulogu spisateljice Virginije Woolf. I film i glavna glumica osvojili su Zlatne globuse i to u oštroj konkurenciji. Filmu su konkurirali <i>The Pianist</i>, <i>The Lord of the Rings: The Two Towers </i>i <i>Gangs of New York </i>i <i>About Schmidt</i>. Ostali dobitnici u nastavku.

Glavni glumci u Chicagu - Renee Zellweger i Richard Gere - osvojili su Zlatne globuse za glumu u kategoriji filmskih mjuzikla i komedija, dok su Meryl Streep i Chris Cooper dobitnici nagrada za prateće uloge koje su vrhunski odigrali u filmu Adaptation. Za Meryl Streep je priznanje bilo tim veće što je zadnji Zlatni globus dobila prije punih 20 godina. Glumačke su nagrade dobili i Jennifer Aniston – u kategoriji TV komedija, dok je Tony Shalhoul proglašen najboljim glumcen televizijskih komedija, u njegovom slučaju - u detektivskoj seriji Monk. Veteranu Hollywooda - Geneu Heckmanu - dodijeljena je nagrada Cecil DeMille, za veliki uspjeh postignut u 80 dosadašnjih filmova.

About Schmidt nije nagradjen, ali je zato nagrađen Jack Nicholson – u ulozi jednog običnog čovjeka, koji se počinje preispitivati u jednom prijelaznom trenutku života.

Dodajmo da je Jack Nicholson bio u konkurenciji Leonarda di Capria i Michaela Cainea. Zlatni globus za filmsku komediju osvojio je već spominjani Chicago, a najboljim je redateljem proglašen Martin Scorsese za film The Gangs of New York.

Za čitavu listu dobitnika nagrada, kliknite ovdje.