FARMA II
5

Dodijeljeni grantovi za peradarske kompanije u BiH, zaposlenje za 37 radnika

Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba
(Foto: N.G./Klix.ba)
USAID/Sweden FARMA II dodijelila je grant sredstva za 11 peradarskih kompanija koje su bile kvalificirane za dobijanje sredstava, a ukupan projekt je vrijednosti 1,6 miliona KM.

Projekt razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II) koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada Švedske u BiH, objavio je u aprilu 2017. godine poziv za dostavljanje zahtjeva (aplikacija) za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora preradarstva u BiH.

USAID/Sweden FARMA II je zaprimila ukupno 82 prijave, od kojih se 11 organizacija kvalificiralo za dobijanje sredstava. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600 hiljada KM, dok će aplikanti sami uložiti više od milion KM.

Kroz planirane projekte bit će zaposleno 37 novih radnika te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru preradarstva. Dodijeljeni grantovi će se koristiti za potporu investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije objekata pa do nabavke labaratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitosti. Većina grantova je istovremeno usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.

Dobitnici grantova su peradarske kompanije Madi d.o.o. iz Tešnja, Farmavit d.o.o. iz Ljubinja, Kiko d.o.o. iz Bijeljine, Brovis d.d. iz Visokog, Poljovet d.o.o. iz Gradačca, Agromix d.o.o. iz Doboja, poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, udruženje Zajednica živinara RS iz Srbca, Avis DM d.o.o. iz Srbca i Andrić Farm d.o.o. iz Pelagićeva.