Kanton Sarajevo
0

Dodijeljene stipendije najuspješnijima

FENA
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (KS) Safet Kešo uručio je danas stipendije najuspješnijim studentima i učenicima KS-a koji su tokom školske 2006./2007. postigli zapažene uspjehe u školovanju i na takmičenjima.

Novčani iznos stipendija koji se kreće od 560 do 2.800 KM određen je na osnovu postignutog uspjeha.

Tako su studenti kvalifikovani na osnovu prosjeka koji je trebao biti najmanje 9, dok su brucoši tokom cjelog srednjoškolskog obrazovanja trebali ostvariti ukupan prosjek ocjena 5,0.

Stipendije osnovcima i srednjoškolcima dodjeljene su na osnovu uspjeha na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih oblasti, te na takmičenjima iz sporta, šaha i umjetnosti.

"Mi smo danas dodijelili 66 stipendija za učenike i 89 za studente koji su postigli najbolji uspjeh u protekloj školskoj godini, odnosno ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima. Velika je čast živjeti u gradu s ljudima koji će nas voditi u bolju budućnost. Vi ste naš ponos i hvala vam na tome," rekao je u svom obraćanju studentima i prisutnim gostima ministar Kešo.

Za ovu namjenu Ministarstvo obrazovanja i nauke je izdvojilo više od 200.000 KM, dok je za stipendiranje talentovanih učenika u školskoj 2007./2008. godini izdvojeno oko 300.000 KM, saopćeno je iz Pres službe KS-a.