{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodijeljene prve Preporodove nagrade

Klix.ba
8.12.2002. u 14:57
0
0
Dodijeljene prve Preporodove nagrade
0
Dodijeljene prve Preporodove nagrade
Sinoć u Domu Armije po prvi put su dodijeljene godišnje nagrade Bošnjačke kulturne zajednice Preporod za najbolja ostvarenja iz oblasti nauke, književnosti i umjetnosti. Nagrađeni su: prof. dr. Mustafa Imamović, akademik Abdulah Sidran, te filmski reditelj Danis Tanović. Ove nagrade, dodjeljivati će se svake godine Bošnjacima za najbolja ostvarenja iz pomenutih oblasti. Sponzor ovogodišnjih nagrada u iznosu od po 2.000 KM je bila firma "Širbegović" iz Gračanice.
Također su dodijeljena i posebna priznanja za pripadnike drugih naroda. Za svoj doprinos afirmaciji BiH nagrađeni su: Noel Malkolm, historičar iz Velike Britanije, i Muhamed Mahatir, premijer Malezije.
Dobitnici nagrada su uvaženi bošnjački intelektualci. Prof. dr. Mustafa Imamović, dobitnik nagrade iz oblasti znanosti, je autor oko 400 različitih članaka, studija i drugih radova iz historije političkih i pravnih institucija BiH i bivše Jugoslavije. Akademik Abdulah Sidran, dobitnik nagrade za književnost, je kako je rečeno na svečanosti, stvaralac velikoga, izuzetnog i univerzalnog talenta. Iako vrlo uspješan filmski scenarist, Sidran najprije pjesnik, i to najveći bošnjački, a vjerovatno i najveći bh. pjesnik.
Nagradu za umjetnost dobio je reditelj Danis Tanović, za svoj uspjeh koji je postigao filmom "Ničija zemlja". On je kao ljudska i stvaralačka ličnost ponikao i izrastao iz duhovne kulturne i tradicije svoje domovine BiH, rečeno ja na dodjeli nagrada.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: