Kanton Sarajevo
0

Dodijeljene licence za rad 158 ljekara

FENA
Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Bećir Heljić uručio je danas licence za rad za 158 ljekara čime je krunisan njihov rad i trud.

Na prigodnoj svečanosti upriličernoj tim povodom u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš, ljekari su ponovo položili svečanu zakletvu koja ih obavezuje na častan rad i zalaganje u korist pacijenata.

Heljić je ljekarima naglasio da nauka neprestano napreduje i, stim u vezi, upozorio ih da je medicina oblast koja se uči cijeli život.

Radost svečanog trenutka s ljekarima je danas podijelio i resorni kantonalni ministar Mustafa Cuplov i naglasio im da se bave teškim, odgovornim, ali humanim poslom.

Na području Kantona Sarajevo ima 1.824 ljekara raznih specijalnosti. Licenca za rad se izdaje na period od pet godina, a za to vrijeme ljekari treba da steknu određena znanja i broj bodova. Nakon tri obnavljanja petogodišnje licence ljekari dobijaju trajnu licencu za rad.

Ljekari mogu biti i sankcionisani zbog greške ili nesavjesnog rada, a u određenim slučajevima može im biti i oduzeta licenca.

Heljiić je kazao da rad ljekara prati Etički komitet. Dosad je jednom ljekaru oduzeta licenca, a protiv njega je pokrenut i sudski proces zbog primanja mita.

Predsjednik Etičkog komiteta KCUS-a dr. Ismet Cerić naglasio je za FENU da je taj ljekar otpušten i da ne može više dobiti licencu za rad u Kantonu Sarajevo. Međutim, kazao je dr. Cerić, on to svoje pravo može ostvariti u drugim kantonima ili u Republici Srpskoj.

"To je vrlo opasno i zato se Ljekarska komora KS-a zalaže za formiranje komore na federalnom, a kasnije i na državnom nivou", kazao je dr. Cerić i izrazio nadu da će to uskoro biti realizirano.

Etički komitet KCUS-a djeluje od 1997. godine, a dosad je zabilježio 112 žalbi pacijenata na rad medicinskog osoblja, ali i određeni broj pohvala koje budu adekvatno nagrađene.

Prema riječima dr. Cerića, najviše primjedbi dolazi zbog lošeg odnosa prema bolesnicima koji su takvom stanju jako osjetljivi i traže human odnos i na to imaju pravo.

Etičkom komitetu mogu se prijaviti slučajevi poremećenih odnosa na realaciji ljekar - pacijent, ali i pohvale za osoblje. U sastavu Etičkog komiteta su, osim ljekara, i profesori s Franjevačke teologije, Fakulteta islamskih nauka, socijalni radnici i pravnici.