BiH
0

Dodijeljena priznanja Grada Sarajeva

FENA
Svečana ceremonija dodjele priznanja ''Plaketa Grada Sarajeva'' i ''Počasni građanin Grada Sarajeva'' održana je večeras u Vijećnici.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je obraćajući se prisutnima kazala da ako se bogatstvo jednog grada mjeri po broju prijatelja koje ima onda je Sarajevo veoma bogat grad.

Večerašnja ceremonija, istaknula je ona, pokazuje da nismo zaboravili prijatelje i da Sarajevo ne zaboravlja dobročinitelje.

Dobitnici priznanja ''Počasni građani Grada Sarajeva'' su Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Republici Turskoj i Klaus Kloth, rukovodilac Odjeljenja za njegovanje gradskih partnerstava u pobratimskom Gradu Friedrichshafenu.

''Plaketu Grada Sarajeva'' su dobili Bernd Fuchs, Hans-Dieter Litges, Refik Akova i Mustafa Sevinç.

Priznanja Grada Sarajeva dobitnicima je uručila gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, a dobitnike je proglasila zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić-Mijatović.

Svi dobitnici priznanja Grada Sarajeva su, izražavajući zahvalnost, istaknuli zadovoljstvo što su bili u prilici posjećivati ovaj prelijepi grad i pomoći njegovim stanovnicima napominjući da će uvijek biti vezani za Sarajevo.

Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Republici Turskoj, osnivač i počasni predsjednik Federacije Udruženja kulture BiH u Republici Turskoj, porijeklom je iz BiH.

Zbog ličnog zalaganja Baysaka i pružanja pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima, za vrijeme kao i poslije rata, zvaničnici Vlade BiH, odlučili su da 2003. godine otvore Počasni konzulat u Izmiru, a Baysaku dodjele titulu prvog počasnog konzula BiH.

Kao počasni konzul BiH, Kemal Baysak radi na razvoju prijateljskih veza i ekonomske suradnje između dvije države. Rezultati ove suradnje su povezivanja i bratimljenja općina i gradova, univerziteta, privrednih komora i sajmova dvije države.

Priznanjem ''Počasni građanin Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje i zahvalnost Baysaku za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Turske i BiH kao i između gradova Sarajevo i Izmir.

Klaus Kloth, rukovodilac Odjeljenja za njegovanje gradskih partnerstava u pobratimskom Gradu Friedrichshafenu, bliski je prijatelj Sarajeva. Ostvario je rezultate u brojnim kontaktima između dva pobratimska Grada i to u oblastima kulture, zdravstva, sporta i obrazovanja.

Poveo je akciju pomoći deminiranja Sarajeva, zatim obnovu Doma zdravlja ''Omer Maslić'', organizator je brojnih kulturnih događaja te jubileja partnerstva u Sarajevu i Friedrichshafenu. Posrednik je u povezivanju privrednih preduzeća, kum Prvoj gimnaziji u Sarajevu, te organizator Božičnog marketa u korist socijalnih projekata.

Priznanjem ''Počasni građanin Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje i zahvalnost Klothu za osobni doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između pobratimskih Gradova Sarajevo i Friedrichshafen.

Bernd Fuchs, inicijator, osnivač i aktuleni predsjedavajući Partnerskog udruženja ''Pro Sarajevo'', član Gradskog radnog kruga u Gradu Friedrichshafenu, počasni sudija Pokrajinskog suda Ravensburg te član muzičkih i sportskih društva, svojim ličnim zalaganjem doprinio je nastavku i učvršćivanju partnersko-prijateljskih veza između Sarajeva i Friedrichshafena kroz brojene susrete i zajedničke projekte.

Priznanjem ''Plaketa Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje i zahvalnost Fuchsu za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Gradova pobratima Sarajeva i Friedrichshafena.

Hans-Dieter Litges, nastavnik Graf-Zeppelin Gimnazije, trenutno u mirovini, član Upravnog odbora Partnerskog udruženja ''Pro Sarajevo'' u Friedrichshafenu.

Priznanjem ''Plaketa Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje Fuchsu za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Gradova pobratima Sarajeva i Friedrichshafena.

Posebna zahvalnost pripada mu za redovnu razmjenu učenika između dvije škole iz Friedrichshafena sa Prvom gimnazijom iz Sarajeva.

Refik Akova, turski građanin, osnivač Udruženja ''Bosna-Sandžak dernek'' koje je osnovano 1989. godine, a riječ je o prvom udruženja Bošnjaka zvanično registrovanom na državnom nivou Turske.

Ličnim zalaganjem kod turskih nadležnih institucija u periodu 1992.-1995. godine inicirao je prihvatanje velikog broja izbjeglica iz BiH i regije. Pomogao je otvaranje kampa Krklareli za 63.000 izbjeglih osoba iz BiH, inicijator je otvaranja prve bolnice za ranjene i zdravstveno ugrožene osobe. Organizator je posjeta BiH u ratnom periodu uz dostavu humanitarne pomoći. Za sve zvanične i nezvanične delegacije iz BiH, uvijek je dobar domaćin i koordinator programa posjete.

U postratnom periodu nastavio je doprinositi dobroj suradnji Turske i BiH, kroz Udruženje na poljima privrede, kulture, obrazovanja, sporta i turizma. Dobitnik je brojnih priznanja od turskih nadležnih organa, kao ličnost sa velikim i nesebičnim doprinosom u mnogim datim situacijama.

''Plaketom Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje Akovi za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Turske i BiH.

Mustafa Sevinç, novinar i sportski reporter iz Burse, turski građanin, porijeklom iz BiH. Godine 1994. dolazi u Bosnu kao ratni reporter. Pod naslovom “Suze Bosne” napisao je dvanaestodnevnu seriju tekstova, sa fotografijama i reportažama o ratu u BiH. Ovi tekstovi izazvali su veliko interesovanje u Bursi.

Godine 1996. napisao je još jednu seriju tekstova o temi ''Novi život u Bosni''. Jedan je od osnivača organizacije ''Bursa – Bosna''. Lično se zalaže za unapređenje i jačanje suradnje između Gradova pobratima Burse i Sarajeva.

''Plaketom Grada Sarajeva'', Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje Sevinçu za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Turske i BiH, kao i između gradova Sarajevo i Bursa.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je primadona sarajevske Opere Amila Bakšić. Ceremoniji su pored dobitnika priznanja prisustvovale domaće i strane zvanice.