BiH
0

Dodatnih 5,4 miliona eura za bh. administraciju

FENA
Reforma zemljišne administracije, ažurnost podataka o nekretninama, vjerodostojnost i kvalitet registra zemljišnih knjiga i katastra predstavljaju osnovu za ekonomski i socijalni razvoj BiH, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je bilo riječi o značaju Projekta zemljišne administracije u BiH (Land Administration Project).

O ovoj temi su govorili direktor Projekta Jean-Luc Horisberger, federalni ministar pravde Feliks Vidović i direktor Federalne uprave za geodetska i imovinskopravna pitanja Željko Obradović, potcrtavajući da će implementacija tog projekta doprinijeti jačanju pravne sigurnosti u pogledu prava vlasništva.

Kako je rečeno, za implementaciju ovog projekta međunarodna zajednica je putem Njemačke vladine agencije - GTZ, Švedske agencije za međunarodni razvoj - SIDA i Austrijske razvojne agencije - ADA od 2003. godine donirala 9,4 miliona eura, a u naredne tri godine plasirat će još 5,4 miliona eura za modernizaciju zemljišne administracije u BiH.

Za istu svrhu Svjetska banka (WB) je Bosni i Hercegovini odobrila kredit od 15 miliona dolara.

Konstatirano je da su tokom prve faze realizacije projekta opremljeni svi zemljišnoknjižni uredi u BiH (ukupno 48 ureda), te educirani i angažirani novi kadrovi neophodni za ažuriranje stanja zemljišnih knjiga, odnosno prijelaz na elektronsku obradu podataka, uključujući i odgovarajuću programsku potporu (softver).

Do 2011. godine neophodno je pristupiti odgovarajućim izmjenama zakonskog okvira i razradi metodologije te mobiliziranju sredstva iz budžeta i harmonizaciji podataka zemljišnih knjiga i katastra.

Kako je istaknuto, svrha svih poduzetih aktivnosti i onih koje će tek biti realizirane jeste stvaranje jedinstvene baze, odnosno sistema digititaliziranih zemljišnih i katastarskih podataka, a sve u funkciji unapređenja usluga u ovom segmentu djelovanja.

Uz jedinicu za implementaciju projekta, ključni sudionici reforme zemljišne administracije su entitetska ministarstva pravde i uprave za geodetska i imovinskopravna pitanja te općinski i osnovni sudovi sa zemljišnoknjižnim uredima i općinski uredi za katastar, uključujući i privatni sektor.

Uporedo s Projektom zemljišne administracije u BiH je u toku realizacija tri projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID, a koji se odnose na korištenje zemljišta i prostorno planiranje.