Vijeće ministara
0

Dodatni porezi na duhan, kafu, gorivo

SRNA
Prijedlogom zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara, predviđa se povećavanje akciza na uvoz kafe za 50 feninga po kilogramu te akciza na cigarete u iznosu od 15 feninga po kutiji.

Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se i posebna akciza od 10 feninga po litru goriva namijenjena izgradnji auto-puteva.

Budući da je važećim Zakonom o akcizama putarina utvrđena u iznosu od 15 feniga po litru goriva, ukupno opterećenje po osnovu putarina iznosilo bi 25 feninga po litru goriva.

U obrazloženju odredbe o putarini Vijeće ministara navodi da je visina ovog opterećenja, u poređenju sa zemljama u okruženju i u odnosu na ukupno akcizno opterećenje u tim zemljama, i dalje u BiH niža nego u zemljama okruženja.

Prijedlogom zakona o akcizama predviđeno je oslobađanje od plaćanja akcize goriva za avione i brodove u međunarodnom saobraćaju te alkohola koji se koristi kao reprodukcioni materijal u proizvodnji alkoholnih pića.

Za alkohol koji se koristi u medicinske svrhe i za proizvodnju lijekova predviđen povrat akcize, a povrat je predviđen i za lož ulje koje se koristi za zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata i objekata za poljoprivrednu proizvodnju.

Za kršenje predloženih zakonskih odredbi propisuju se novčane kazne u iznosu od 1.000 do 20.000 KM za preduzetnike, odnosno do 200.000 KM za pravna lica.

Vijeće ministara na osnovu analiza predviđa da bi se primjenom ovog zakona došlo do povećanja prihoda, i to u najvećem obimu od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode.

Prema orijentacionim procjenama, očekuje se godišnje povećanje prihoda od akciza za oko 170 miliona KM i povećanje od oko 120 miliona KM od dodatnih prihoda po osnovu putarina.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prošle sedmice zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o akcizama u BiH razmatra po skraćenom postupku.