Ustavni sud BiH
0

Dodatni dokumenti o vanjskopolitičkim aktivnostima RS-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je prošle sedmice Ustavnom sudu BiH dodatne dokumente i informacije u vezi spora koji se tiče paralelnih vanjsko-političkih aktivnosti RS entiteta, a koji dokumenti i informacije su postali dostupni nakon pokretanja tog spora, saopćeno je danas iz Silajdžićevog kabineta.

Podsjećanja radi, spor je pokrenut u septembru prošle godine, a odnosi se na lobističke aktivnosti koje RS entitet vrši prema zvaničnicima Vlade SAD-a, direktno ili putem svog ovlaštenog predstavnika Quinn, Gillespie & Associates (QGA).

Iako je Ustavni sud BiH tada odbio odrediti privremene mjere, ta odluka ne utiče na meritum o čemu Ustavni sud tek treba odlučiti.

Prilikom pokretanja spora, osporen je ugovor između RS-a i QGA za 2008. godinu, odluka Vlade RS-a koja taj ugovor odobrava, te budžet RS-a za te potrebe i konkretne vanjsko-političke aktivnosti.

U dopuni od prošle sedmice, međutim, ponuđeni su dokazi da je Vlada RS-a odobrila, a Milorad Dodik potpisao, produženje osporenog ugovora za cijelu 2009. godinu za što je Budžet RS-a predvidio sredstva od 4.600.000 KM, navodi se u saopćenju.

Ovim su se otklonile bilo kakve mogućnosti da Ustavni sud BiH odbaci predmet na proceduralnoj osnovi.

U dopuni predmeta također su ponuđene informacije o konkretnim vanjsko-političkim aktivnostima QGA uime RS entiteta u drugoj polovini 2008. godine, koje informacije su postale dostupne u Ministarstvu pravde SAD-a sredinom prošlog mjeseca.

Ove informacije ukazuju na intenziviranje takvih aktivnosti nakon što se QGA pridružio Ralph Johnson, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Ponuđene informacije ukazuju da je Johnson održao niz sastanaka sa zvaničnicima u izvršnoj vlasti SAD-a, uključujući s ambasadorom SAD-a u BiH i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jonesom.

Teme ovih sastanaka se odnose isključivo na vanjsko-političke aktivnosti, te nude dodatne osnove za pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu, kaže se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Silajdžića.