Prnjavor
0

Dočekani prvi badnjaci

SRNA
Centralni badnjak u Prijedoru (Foto: SRNA)
Centralni badnjak u Prijedoru (Foto: SRNA)
Na području opštine Prnjavor rano jutros prvi pucnji označili su tradicionalni čin sječe badnjaka, a prije podne su badnjačke kolone prošle kroz veći broj mjesnih zajednica.

U dvije gradske crkve, crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i hramu Svetog Save u naselju Slatina u prisustvu velikog broja građana u podne su dočekani badnjaci, a potom je obavljen čin osvećenja i nalaganja.

Sveštenstvo je za djecu organizovalo tradicionalno pijukanje koje je nagrađeno orasima i slatkišima. 

Vjernicima koji nisu bili u prilici da ih sami obezbijede, podijeljeni su mali badnjaci koje su za ovu priliku napravili najmlađi članovi Svetosavske omladinske zajednice u Prnjavoru. 

Božićni uranak u obje crkve je sutra u 5.00 sati.

I ukrajinska nacionalna zajednica danas proslavlja Badnji dan. Protojerej Petar Sitnik rekao je Srni da će večeras u 18.00 sati biti održano bogosluženje u ukrajinskoj crkvi u Derventi, dok su božićne liturgije predviđene za sutra u 5.00 sati u Prnjavoru i u 11.00 sati u Selištu, u opštini Srbac.

Službama bdjenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje Rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.