BiH
0

Doček za Sefera Halilovića na Sarajevskom aerodromu

FENA
Bivši komandant Armije Republike BiH Sefer Halilović, kojeg je Haški tribunal jučer konačnom odlukom oslobodio optužbi za ratni zločin, vratio se danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevu.

Halilovića je na Sarajevskom aerodromu dočekalo oko hiljadu građana, koji su ovom prilikom željeli iskazati podršku i zadovoljstvo zbog oslobađajuće presude.

Halilović je po povratku iz Haaga izjavio kako je ovom konačnom presudom dokazano da je optužnica protiv njega bila lažna i montirana.

Istaknuo je također kako je kvalitet presude upravo u tome što su i prvostepena i drugostepena presuda donijete jednoglasno.

Žalbeno vijeće Haškog trinbunala jučer je u žalbenom postupku oslobodilo Sefera Halilovića za za ratne zločine zbog masakra nad hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.

Tužitelj je zaključio da su suci na prvostepenoj instanci pogriješili, ocijenivši da komandant štaba nije imao "stvarnu kontrolu nad počiniteljima zločina" u selu Grabovica na jugu BiH u septembru 1993.

On nije uspio dokazati da je Sefer Halilović imao kontrolu nad vojnicima vojske BiH raspoređenih u Grabovici, selu koje se nalazi 30 kilometara sjeverno od Mostara, saopćilo je Žalbeno vijeće.