BiH
0

Doček pripadnika četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a

FENA
Četvrta rotacija Jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH) za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) vratila se u Bosnu i Hercegovinu nakon uspješno obavljene misije podrške miru u Iraku.

Tim povodom danas je u Kasarni "Safet Zajko" u Sarajevu upriličen svečani doček i smotra Jedinice za uništavanje NUS-a kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, najviši dužnosnici Oružanih snaga (OS) BiH, te članovi vojnodiplomatskog kora, predstavnici Štaba NATO-a i EUFOR-a i članovi porodica i prijatelji pripadnika četvrte rotacije.

Čestitke pripadnicima četvrte rotacije u povodu uspješno okončane misije i dostojnog predstavljanja BiH uputili su komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Vlado Džoić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić i zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš.

Istaknuli su kako su visoki nivo profesionalnosti i odgovornosti u izvršavanju svih postavljenih zadataka pripadnicima četvrte rotacije još jednom potvrdili spremnost OSBiH da potpuno ravnopravno sa svim ostalim članicama NATO-a mogu odgovoriti svim pa i najtežim izazovima.

"Pripadnici ove, kao i prethodne tri rotacije bili su najbolji promotori BiH, kako u sastavu koalicijskih snaga, tako i u cijelom svijetu, kao zemlje posvećene vrijednostima mira i sigurnosti"

Njihov uspješan angažman je, kako je rečeno, jamstvo da će BiH postići ciljeve koji su postavljeni, a što nakon prijema u "Partnerstvo za mir" podrazumijeva i sticanje uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u.

Ovom prilikom iskazana je zahvalnost svim zemljama koje su podržale reformu OSBiH, te posebno Vladi Sjedinjenih Američkih Država koja i dalje pruža potporu u obuci i opremanju OSBiH.

Na značaj približavanja BiH evroatlantskim integracijama ukazao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, istaknuvši kako takve ambicije podrazumijevaju i određene obaveze.

Belkić je u izjavi za medije kazao kako dosadašnji rezultati na planu odbrambene reforme ohrabruju te da predstavljaju dobru preporuku za ulazak u NATO i druge asocijacije.

Komandir četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a kapetan Herman Jerman novinarima je kazao kako tokom misije nije bilo nikakvih problema, demantirajući novinske napise o "određenim nesporazumima", nazivajući ih nedobronamjernim dezinformacijama.

Tokom šestomjesečne misije u Iraku 36 pripadnika četvrte rotacije uništili su 45.724 različita minsko-eksplozivna sredstva ili naprave, odnosno 54 tone takvih sredstava.