{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doček pripadnika četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a

F
4.5.2007. u 14:09
0
0
Doček pripadnika četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a
0
Doček pripadnika četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a
Četvrta rotacija Jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH) za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) vratila se u Bosnu i Hercegovinu nakon uspješno obavljene misije podrške miru u Iraku.
Tim povodom danas je u Kasarni "Safet Zajko" u Sarajevu upriličen svečani doček i smotra Jedinice za uništavanje NUS-a kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, najviši dužnosnici Oružanih snaga (OS) BiH, te članovi vojnodiplomatskog kora, predstavnici Štaba NATO-a i EUFOR-a i članovi porodica i prijatelji pripadnika četvrte rotacije.

Čestitke pripadnicima četvrte rotacije u povodu uspješno okončane misije i dostojnog predstavljanja BiH uputili su komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Vlado Džoić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić i zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš.

Istaknuli su kako su visoki nivo profesionalnosti i odgovornosti u izvršavanju svih postavljenih zadataka pripadnicima četvrte rotacije još jednom potvrdili spremnost OSBiH da potpuno ravnopravno sa svim ostalim članicama NATO-a mogu odgovoriti svim pa i najtežim izazovima.

"Pripadnici ove, kao i prethodne tri rotacije bili su najbolji promotori BiH, kako u sastavu koalicijskih snaga, tako i u cijelom svijetu, kao zemlje posvećene vrijednostima mira i sigurnosti"

Njihov uspješan angažman je, kako je rečeno, jamstvo da će BiH postići ciljeve koji su postavljeni, a što nakon prijema u "Partnerstvo za mir" podrazumijeva i sticanje uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u.

Ovom prilikom iskazana je zahvalnost svim zemljama koje su podržale reformu OSBiH, te posebno Vladi Sjedinjenih Američkih Država koja i dalje pruža potporu u obuci i opremanju OSBiH.

Na značaj približavanja BiH evroatlantskim integracijama ukazao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, istaknuvši kako takve ambicije podrazumijevaju i određene obaveze.

Belkić je u izjavi za medije kazao kako dosadašnji rezultati na planu odbrambene reforme ohrabruju te da predstavljaju dobru preporuku za ulazak u NATO i druge asocijacije.

Komandir četvrte rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a kapetan Herman Jerman novinarima je kazao kako tokom misije nije bilo nikakvih problema, demantirajući novinske napise o "određenim nesporazumima", nazivajući ih nedobronamjernim dezinformacijama.

Tokom šestomjesečne misije u Iraku 36 pripadnika četvrte rotacije uništili su 45.724 različita minsko-eksplozivna sredstva ili naprave, odnosno 54 tone takvih sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: