Prosjek 22 godine
189

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vogošća: Najmlađi vatrogasci od danas aktivno štite sugrađane

Piše: M. N.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Na području općine Vogošća od 1970-ih godina postojala Vatrogasno društvo u kojem su bili dobrovoljci koji su svoje živote stavili u funkciju zaštite građane od požara i drugih nepogoda i opasnih situacija. U ratu je ono uništeno, a od danas je ponovo u funkciji - jače i mlađe.

U vojnoj kasarni u Semizovcu upriličen je Dan otvorenih vrata DVD Vogošća na kojem su se predstavili dobrovoljci, ali i mogli upisati svi oni koji im se žele priključiti. Društvo čini 30 aktivnih vatrogasaca i 20 rezervnih.

"Prosjek starosti naših članova je 22 godine. Najmlađa smo ekipa u KS, ali to ne znači da nemamo iskustva jer imamo starije članove od kojih učimo, a pomaže nam i Vatrogasni savez KS. U svom sastavu imamo i profesionalce od kojih dosta toga učimo o zaštiti od požara. Svi članovi su prošli psihofizičke testove kako bismo vidjeli da li su spremni i kako reaguju u ekstremno vrućim i opasnim situacijama", rekao je Fahri Frlj, sekretar DVD Vogošća.

Bitno je istaći da još nisu imali niti jednog prijavljenog koji nije položio testove, što znači da se prijavljuju osobe koje su i psihički i fizički spremne, te zaista žele svoje živote staviti u funkciju zaštite sugrađana.

"Mi smo mladi ljudi koji žele vratiti sjaj vatrogascima u Vogošći i hvala bogu uspijevamo uz pomoć Civilne zaštite i Općine Vogošća", rekao je Frlj i zahvalio se preduzeću Unioninvestplastika d.d. na pomoći u vezi realizacije Dana otvorenih vrata.

Danas je ovo Društvo dobilo na upotrebu vatrogasno vozilo od kolega iz Njemačke koje donirano Općini Vogošća. Kako je rekao komandir DVD Vogošća Mirzet Avdagić, riječ je o tehničkom vozilu koji služi za manje intervencije.

"Dobro će nam doći u raznim situacijama kao što su elementarne nepogode, intervencije od poplava i spašavanje na vodi, u šumskim požarima i tako gdje kao dobrovoljci trebamo reagovati. Kapacitet je 1.200 litara vode pa možemo gasiti manje požare", rekao je Avdagić.

DVD Vogošća će biti smješteno u prostorijama kasarne u Semizvocu, a dozvolu im je dala Vlada FBiH. Trenutno rade na adaptaciji prostora i nadaju se da će ga uspjeti opremiti do kraja. Otvoreni su za javnost i svako ko želi može ih obići, a oni koji imaju želju mogu postati i članom ovog Društva. Dobrodošle su i žene kojih već ima u DVD Vogošća i ravnopravni su članovi s kolegama.