BiH
0

Dobrovoljno vatrogasno društvo ''Bjelave'' opstaje zahvaljujući Općini Centar

Klix.ba
(Foto: Općina Centar)
Dobrovoljno vatrogasno društvo ''Bjelave'' (Bjelave 44) primjer je humane organizacije čiji pripadnici među prvima u rekordnom roku dolaze na mjesto nesreća i pomažu povrijeđenim i spašavaju njihove domove, nerijetko žrtvujući i vlastite živote.

Imajući u vidu značaj, odgovornost i požrtvovanost članova tog društva koje za dobrobit lokalne zajednice na adekvatan način odgovara izazovima sa kojima se susreće kako na području Centra tako i u cijelom Kantonu Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, dugi niz godina ostvaruje odličnu saradnju sa DVD ''Bjelave'' čije je sjedište na njenom području i pruža veliku finansijsku i drugu podršku. Zahvaljujući toj podršci DVD ''Bjelave'' spada u jedno od bolje opremljenih vatrogasnih društava u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih deset godina Općina Centar je redovno iz budžeta izdvajala značajna finansijska sredstva za nabavku nove i održavanje vatrogasne opreme i materijalno-tehničkih sredstava za DVD ''Bjelave'' i Službe za zaštitu od požara koja djeluje pri DVD. Osim toga, Općina Centar je donirala dva vatrogasna vozila koja se koriste u redovnim poslovima za gašenje požara, ali i dostavu pitke vode stanovnicima pojedinih padinskih dijelova.

Veliku su požrtvovanost pripadnici DVD ''Bjelave'' iskazali i u vrijeme nemilih događaja 7. februara 2014. godine kada je zapaljena zgrada Općine Centar gdje su, uprkos velikoj opasnosti za njihove živote, dali sve od sebe da razmjere požara budu što manje. Osim na gašenju požara, bili su angažovani i na raščišćavanju unutrašnjosti zapaljene zgrade.

Sulejman Vranac, komandir DVD ''Bjelave'' naglašava da njihovo društvo ne bi opstalo bez podrške Općine Centar, na čemu su veoma zahvalni ovoj lokalnoj zajednici i posebno načelniku Bećireviću.

"Vatrogasno društvo 'Bjelave' osnovano je 1950. godine. Trenutno imamo oko 50 članova zajedno sa omladinskom pionirskom sekcijom i 15 aktivnih članova na koje se možemo osloniti u slučaju intervencija. U toku rata ovdje je bila Specijalizovana vatrogasna jedinica Općine Centar za protivpožarnu zaštitu koja je brojala oko 20 ljudi. Nakon rata društvo je preregistrovano i opstalo zahvaljujući razumijevanju nadležnih iz Općine Centar. U sklopu našeg društva postoji Služba za zaštitu od požara pri Službi civilne zaštite, kojima pružamo svaki vid pomoći. Želimo našim trudom i zalaganjem da se zahvalimo i odužimo Općini. Dostavljamo pitku vodu za Nahorevska brda, a do unazad par godina to smo radili i za naselje Grdonj. Također, pružamo podršku kod obezbjeđenja sportskih manifestacija, zatim u održavanju skloništa, odazivamo se u slučaju elementarnih nepogoda i drugo", kazao je Vrana.

Općina Centar Sarajevo proteklih godina nabavila je za DVD „Bjelave“ između ostalog dostavno vatrogasno vozilo kapaciteta 8.000 litara, navalno vozilo, čamac sa motorom, zaštitnu odjeću i obuću za odjeljenje od osam ljudi, vatrogasna crijeva, naprtnjače, opasače, sjekirice i vatrogasne čaklje... za šta je izdvojeno 750.000 KM. Pored toga, u proteklih sedam godina za podršku radu DVD "Bjelave" iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 637.780 KM.