{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dobro je što danas nije spominjan referendum"

F
FENA
13.10.2008. u 17:00
0
9
"Dobro je što danas nije spominjan referendum"
0
"Dobro je što danas nije spominjan referendum"
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA Sulejman Tihić ocijenio je dobro što predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović u svom današnjem obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine nije spominjao referendum, iako je to bilo navedeno u informaciji pripremljenoj za skupštinsko zasjedanje.
Tihić je ponovio u izjavi novinarima da u BiH nisu dobra preglasavanja ili izjašnjavanja putem referenduma, jer RS ima dovoljno snažne ustavne mehanizme da zaustavi sve što joj ne odgovara ili smatra da nešto može ugroziti njenu poziciju u BiH.

To su, naveo je, i predstavnici RS-a procijenili i danas, u dosadašnjim govorima, nisu insistirali na referendumu.

"Referendum ni na nivou RS-a ni BiH nije moguć bez konsenzusa svih strana", ukazao je Tihić.

"Mi u BiH trebamo razbiti strahove, a posebno one koji govore o ukidanju RS-a. Ne može se RS ukinuti bez suglasnosti političkih predstavnika RS-a, ali isto tako se ne može odvojiti i formirati posebnu državu ili pripojiti drugoj", rekao je lider SDA.

Na pitanje da prokomentira najavu premijera RS-a Milorada Dodika da bi RS mogla pokrenuti preispitivanje prenijetih nadležnosti na nivo BiH ako nije za to dala saglasnost, već su nametnuta, Tihić je rekao da se u BiH, u skladu s Dejtonskim sporazumom, mora napraviti sporazum o dodatnim nadležnostima BiH i tada se mogu preispitati i postojeće nadležnosti te sagledati šta se još treba da prenese da bi BiH bila funkcionalna država i mogla ispuniti uvjete za evropske integracije.

On je kazao da je došao na današnju posebnu sjednicu Skupštine da bi iznio svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i skupštinskoj informaciji koja je pripremljena za današnje zasjedanje.

Smatra da svi u BiH moraju učiniti dodatni napor da bi se u BiH dogovorom i kompromisom rješavala sporna pitanja.

Ponovio je da nije zadovoljan aktuelnom političkom situaciijom i da ona nije rezultat ili posljedica govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, već niza radnji, odluka i izjava unazad dvije godine, počevši od "rušenja" aprilskog paketa ustavnih amandmana.

Naglasio je i da je želio da u Skupštini RS-a kaže da je BiH zajednička domovina i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih te da niko nikome ništa ne može nametati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: