{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dobro je što danas nije spominjan referendum"

F
13.10.2008. u 17:00
0
9
"Dobro je što danas nije spominjan referendum"
0
"Dobro je što danas nije spominjan referendum"
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA Sulejman Tihić ocijenio je dobro što predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović u svom današnjem obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine nije spominjao referendum, iako je to bilo navedeno u informaciji pripremljenoj za skupštinsko zasjedanje.
Tihić je ponovio u izjavi novinarima da u BiH nisu dobra preglasavanja ili izjašnjavanja putem referenduma, jer RS ima dovoljno snažne ustavne mehanizme da zaustavi sve što joj ne odgovara ili smatra da nešto može ugroziti njenu poziciju u BiH.

To su, naveo je, i predstavnici RS-a procijenili i danas, u dosadašnjim govorima, nisu insistirali na referendumu.

"Referendum ni na nivou RS-a ni BiH nije moguć bez konsenzusa svih strana", ukazao je Tihić.

"Mi u BiH trebamo razbiti strahove, a posebno one koji govore o ukidanju RS-a. Ne može se RS ukinuti bez suglasnosti političkih predstavnika RS-a, ali isto tako se ne može odvojiti i formirati posebnu državu ili pripojiti drugoj", rekao je lider SDA.

Na pitanje da prokomentira najavu premijera RS-a Milorada Dodika da bi RS mogla pokrenuti preispitivanje prenijetih nadležnosti na nivo BiH ako nije za to dala saglasnost, već su nametnuta, Tihić je rekao da se u BiH, u skladu s Dejtonskim sporazumom, mora napraviti sporazum o dodatnim nadležnostima BiH i tada se mogu preispitati i postojeće nadležnosti te sagledati šta se još treba da prenese da bi BiH bila funkcionalna država i mogla ispuniti uvjete za evropske integracije.

On je kazao da je došao na današnju posebnu sjednicu Skupštine da bi iznio svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i skupštinskoj informaciji koja je pripremljena za današnje zasjedanje.

Smatra da svi u BiH moraju učiniti dodatni napor da bi se u BiH dogovorom i kompromisom rješavala sporna pitanja.

Ponovio je da nije zadovoljan aktuelnom političkom situaciijom i da ona nije rezultat ili posljedica govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, već niza radnji, odluka i izjava unazad dvije godine, počevši od "rušenja" aprilskog paketa ustavnih amandmana.

Naglasio je i da je želio da u Skupštini RS-a kaže da je BiH zajednička domovina i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih te da niko nikome ništa ne može nametati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: