BiH
0

Dobri turistički rezultati Tuzlanskog kantona

FENA
Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Turistička zajednici Tuzlanskog kantona na području tog kantona u srpnju je registrirano 20 posto više noćenja u odnosu na srpanj prošle godine, dok je u kolovozu, prema preliminarnim procjenama, registrirano povećanje za 11,1 posto u odnosu na isti mjesec lani.

U Turističkoj zajednici smatraju kako su projekti promocije turističke ponude i obogaćivanje turističkih potencijala počeli davati pozitivne rezultate.

"Takva statistika govori u prilog nastojanju Turističke zajednice da bogate turističke potencijale i zanimljive destinacije promoviramo na svakom primjerenom mjestu koje bi bilo dostupno turistima u zemlji i inostranstvu. Naši nastupi na sajmovima, prezentacija turističkih destinacija posredstvom propagandnog materijala, izrada besplatnih razglednica, multimedijalne promotivne aktivnosti sastavni su dio opredjeljenja Turističke zajednice da turizmu damo značaj koji zavrijeðuje kao značajan potencijal u razvoju privrede, zapošljavanja, poboljšanja kvalitete života ljudi na ovim prostorima", kazala je direktorica Turističke zajednice TK Almazaga Ćatović.

U 40 smještajnih jedinica na području TK-a (hoteli, moteli, pansioni), koji raspolažu s 1,904 ležaja u 959 soba i apartmana, prenoćiste je u srpnju prijavilo 2,684 turista, od čega je 765 stranih. U kolovozu je registrirano 8,403 noćenja, od čega su strani turisti ostvarili 1,588, a domaći 6,815 noćenja.

U toku ljetne turističke sezone najposjećenija turistička destinacija na području Tuzlanskog kantona bila je slano Panonsko jezero u centru Tuzle.