Razgovor Dodik - Vujanović
0

Dobri odnosi i bez sporazuma o specijalnim vezama

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas, nakon razgovora u Banjoj Luci sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, da nepostojanje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Crne Gore nije prepreka za dobru saradnju.

“Razgovarali smo o tome ranije i u skladu sa procjenama obje strane, taj sporazum mogao bi da bude potpisan“, rekao je Dodik.

Na sastanku je on ukazao na potrebu realizacije projekta izgradnje pruge od Čapljine do Nikšića, koja će, dužinom od oko 70 kilometara, prolaziti kroz RS i istakao zainteresiovanost da se zajednički radi na tome.

Prema njegovim riječima, tema razgovora je bila i izgradnja HE Buk-Bijela, koju dvije vlade imaju namjeru da grade, prilikom čega je konstatirano da je potrebno nastaviti razgovore o tome u narednom periodu.

„Moram da naglasim dobru privrednu saradnju između RS-a i Crne Gore i zajednički smo ocijenili da globalna finansijska kriza nešto manje, nego u regionu, dotiče naše privrede“, rekao je Dodik.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je naveo da je na sastanku ukazano na potrebu da dvije vlade nastave dobru komunikaciju u afirmaciji dobre ekonomske saradnje, koja se može unaprijediti.

„Razgovarali smo i o konkretnim projektima i procijenili da bi, nakon izgradnje magistralnog puta Trebinje – Herceg Novi, bilo neophodno podići nivo puta kroz Šćepan polje, kao i da je veoma važan zajednički interes za izgradnju pruge Nikšić – Čapljina, gdje već godinu dana funkcioniše tim, koji treba da uradi studiju izvodljivosti“, rekao je Vujanović.

On je dodao da postoji interes obje strane da se ovaj posao što prije završi, „da se povuku odgovarajuća sredstva i da se ta važna pruga stavi u funkciju, kako bi luka Bar postala dobar servis za potrebe BiH i RS“.