Sastanak u Vaduzu
0

Dobri bilateralni odnosi BiH i Lihtenštajna

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Vaduzu, u okviru uzvratne posjete Kneževini Lihtenštajn, sa ministricom vanjskih poslova, pravde i kulture Kneževine Lihtenštajn Aureliom Frick.

Ministar Alkalaj je ocijenio da su bilateralni odnosi BiH i Lihtenštajna dobri, bez otvorenih pitanja. Informirao je ministricu Frick o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o aktivnostima koje naša zemlja poduzima na putu ka evroatlantskim integracijama. Također, upoznao je ministricu Frick sa vanjskopolitičkim ciljevima BiH za ovu godinu, te zatražio podršku Lihtenštajna kandidaturi naše zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Ministrica Frick je izrazila zadovoljstvo posjetom ministra Alkalaja Lihtenštajnu, istakavši značaj razmjene posjeta za unapređenje bilateralnih odnosa dviju zemalja. Ocijenila je da postoji prostor za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje između BiH i Lihtenštajna, te je s toga potrebno intenzivirati saradnju u ovim oblastima.

U cilju daljnjeg unapređenja odnosa dviju zemalja, ministar Alkalaj je predložio uspostavljanje pravnog okvira za saradnju u ekonomskoj oblasti, kao i donošenje Sporazuma o olakšicama kod izdavanja viza, Sporazuma o readmisiji, Sporazuma o socijalnom osiguranju, niza sporazuma iz oblasti nauke, obrazovanja, kulture i sporta, te pozvao ministricu Frick da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Ministrica vanjskih poslova, pravde i kulture Kneževine Lihtenštajn Rita Kieber-Beck je posjetila našu zemlju u maju 2006. godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.