Velden
0

Dobre i loše vijesti Valentina Inzka

Sarajevo-x.com
Bosnu i Hercegovinu, kao i ostale zemlje u regionu, pogodila je svjetska ekonomska recesija, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na međunarodnoj konferenciji ekonomista, investitora i viših vladinih zvaničnika održanoj danas u Austriji, ali je dodao da je jedan od rezultata toga i to da su se političari fokusirali na ekonomiju.

“Nakon gotovo desetljeća impresivnog rasta BDP-a, ekonomsko i socijalno stanje zemlje doživjelo je veliki šok,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Bosna i Hercegovina je izgubila čak 45.000 radnih mjesta od kraja prošle godine – to znači dodatnih 45.000 na gotovo pola miliona građana BiH koji su već bili nezaposleni. U istom periodu smanjeni su uvoz i izvoz, kao i prihod od poreza.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da se ova situacija “može promijeniti uz neophodni pragmatizam, optimizam i uvjerenje. Sve je veća svijest među političkim vodstvom da je status quo neodrživ – ljudi se više neće miriti sa sve većim padom životnog standarda dok se političari svađaju oko pitanja koja nemaju nikakve veze sa ekonomijom.”

Spomenuo je “sve veću podršku razumnim ekonomskim mjerama koje će ublažiti krizu” u BiH, istakavši da odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uključuju i takve mjere, te da se one sada moraju pod hitno provesti.

Rekao je da odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavljaju “sveobuhvatan program temeljite reforme” koje bi mogle poboljšati životni standard te da je rok koji Sporazum za njih daje šest godina – a već je prošlo više od godinu dana.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU imao je uvodno obraćanje na međunarodnom seminaru za ekonomiste, investitore i visoke vladine zvaničnike koji se organizira svake godine u gradu Veldenu u Koruškoj.