Radno iskustvo bez radne knjižice
0

Dobra vijest za mlade: Zakon o volontiranju pred Parlamentom

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na međunarodni dan volontera, koji se obilježava danas, Komisija za mlade Parlamenta Federacije BiH je pustila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o volontiranju.

Komisija za mlade je pripremala Zakon zajedno sa nekoliko nevladinih i međunarodnih organizacija u BiH, a partner na izradi Nacrta je bio Institut za mlade KULT.

"KULT prije svega želi dobru saradnju sa Komisijom za mlade FBiH. Nažalost, nemamo često priliku raditi sa vladinim sektorom i ovakav način rada je izuzetno produktivan. Zakon o volontiranju FBiH nastao je kao izuzetno važan dokument po uzoru, ne samo na zamlje u okruženju, već i zemlje EU. Nastojali smo u Nacrt ugraditi sve odredbe koje su važne u zakonima Evropske unije, ali isto tako rješavaju i određene probleme u BiH. Nama je bilo veoma važno priznavanje volonterskog rada kao radnog iskustva, jer živimo u zemlji gdje su mladi nezaposleni i nemaju priliku dobiti posao, s obzirom na to da se uvijek traži radno iskustvo i ovaj zakon će omogućiti mladim ljudima da, prije svega, svoje prvo radno iskustvo steknu volontiranjem, kako bi im ono bilo priznato i kasnije prilikom zapošljavanja", rekao je Jasmin Bešić, direktor Instituta za mlade.

Iz Komisije za mlade kažu da zakon ne predstavlja prepisku bilo kojeg, već postojećeg zakona koji reguliše pitanje volontiranja. Ono što će, pogotovo mladima koji završe školovanje ili su pri kraju, najviše koristiti je da će se dugoročno volontiranje priznavati kao radno iskustvo.

"Prema procjenama koje sam radio mislim da bi negdje oko 45 do 50.000 mladih ljudi mogli steći radno iskustvo na ovaj način. Ono što se podrazumijeva pod dugoročnim volontiranjem koje će biti priznato kao radno iskustvo je rad od najmanje 20 sati sedmično u trajanju od tri mjeseca i više. Također, sam volonter ne može biti izložen troškovima koje ima tokom rada, što znači da će mu biti plaćeni troškovi za prijevoz i hranu tokom rada", rekao je Mirza Ustamujić, predsjednik Komisije za mlade Parlamenta Federacije BiH.

Nacrt zakona podrazumijeva i sprečavanje zloupotreba, u smislu da volonteri neće moći neprijavljeno raditi za neke kompanije, a da kompanije koriste pogodnosti ovog Zakona.

"Da bi se dugoročno volontiranje priznalo kao radno iskustvo ono će morati biti u struci. Dugoročno volontiranje se uglavnom odnosi na državni sektor, jer će tu biti spriječene zloupotrebe. Organizator volontiranja će se morati akreditovati kod Ministarstva pravde FBiH. Bitna je volonterska knjižica koju će izdavati organizator volontiranja, u kojoj će biti detalji o zasnovanom odnosu između njega i volontera", rekao je Ustamujić.

Organizator volontiranja će morati izvještavati Ministarstvo pravde o tome koliko su imali volontera, koliko su radili i koja je ostvarena dobit. Praksa EU je da na kraju svake godine objavi informaciju koliko je u toj godinu bilo volontera i koja je dobit države.

Ono što slijedi, kada je u pitanju Zakon o volontiranju u FBiH, je parlamentarna procedura, odnosno javne rasprave o Zakonu koji bi na razmatranju pred poslanicima trebao biti na prvoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma FBiH u januaru.

Sarajevo-x.com je već pisao o ovom zakonu, a detalje možete pročitati ovdje.