{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobra saradnja vatrogasaca Beča i Sarajeva

F
FENA
12.2.2015. u 10:38
139
13
Dobra saradnja vatrogasaca Beča i Sarajeva
139
Dobra saradnja vatrogasaca Beča i Sarajeva
Vatrogasna brigada Grada Beča, koja djeluje u okviru službe vatrogasne brigade i zaštite od katastrofa Beča, donirat će sutra četiri vatrogasna kamiona Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo.
Tim povodom, glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča Gerald Schimpf u razgovoru za Fenu govori o saradnji s Vatrogasnim savezom KS-a, trendovima u oblasti protivpožarne zaštite, te o funkcioniranju Vatrogasne brigade austrijske prijestolnice.

Veze bečkih vatrogasaca i vatrogasnih službi u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Schimpf, imaju dugu tradiciju koja datira još iz vremena monarhije.

Naveo je da saradnja s vatrogasnim službama u i oko Sarajeva postoji već mnogo godina dodavši da su još 1990-ih godina iz Beča dopremljena dva vatrogasna vozila u Sarajevo.

"Aktuelni projekt je započet u decembru 2013. godine, a od tada su vatrogasci iz Sarajeva dva puta boravili u Beču na razmjeni iskustava. Tamo su imali priliku da upoznaju organizaciju, vozila, tehniku i taktiku profesionalne vatrogasne službe Grada Beča. Kolegama iz Beča je bilo jednako zanimljivo da saznaju više o vatrogasnoj službi u Sarajevu", kazao je Schimpf.

Po njegovim riječima vrhunac aktuelnog projekta bit će sutrašnja predaja četiriju korištenih vatrogasnih vozila bečke vatrogasne službe Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo.

"Zahvaljujući podršci bečke dogradonačelnice Renate Brauner uspjelo nam je da opremimo Vatrogasni savez KS-a sa četiri vatrogasna vozila tipa ULF (univerzalna vozila za gašenje) i poboljšamo opremljenost dobrovoljnih vatrogasaca u KS-u. Saradnja s Austrijskim željeznicama (Österreichische Bundesbahn ÖBB) omogućila nam je da vatrogasna vozila transportujemo u Sarajevo željeznicom uz niske troškove", rekao je glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča.

Istakao je da će donirana vozila vatrogascima u KS-u omogućiti da još efikasnije i brže pruže pomoć građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine u slučajevima požara i drugih vanrednih okolnosti.

Schimpf je rekao da će vatrogasci iz Beča i Sarajeva ostati povezani i nastaviti saradnju po projektima.

Nastavak saradnje, rekao je, osiguran je posebno zahvaljujući predsjedniku Vatrogasnog saveza KS-a Tajibu Pašiću i direktoru bečke vatrogasne službe Geraldu Hillingeru.

Govoreći o trendovima u oblasti protivpožarne zaštite Schimpf je rekao da su bečki vatrogasci dobro umreženi s drugim pretežno evropskim vatrogasnim službama i pomno prate razvoj te službe na međunarodnom nivou.

Profesionalna vatrogasna služba Grada Beča je putem Austrijskog vatrogasnog saveza članica mnogih asocijacija gdje može pratiti trendove i aktivno učestovati u stvaranju novih.

"Uzbudljiva tematika su naročito tekuća tehnička dostignuća koja, s druge strane, iziskuju sve intenzivniju obuku vatrogasaca. Kako nam je školovanje naših snaga veoma važno, bečki vatrogasci se intenzivno bave tom tematikom", rekao je Schimpf dodavši da se trenutno u Beču uspostavlja obrazovni centar za vatrogasce.

Naveo je da je Bečka vatrogasna služba vjerovatno najstarija profesionalna vatrogasna brigada na svijetu, a osnovana je još 1686. godine.

"Danas okuplja 1.800 vatrogasaca koji su u službi 24 sata", rekao je Schimpf predstavljajući vatrogasnu brigadu Grada Beča i dodao da je među njima i šest žena, od kojih jedna u oficirskoj službi.

Na području Grada Beča nalaze se 24 vatrogasne stanice i dva dobrovoljna vatrogasna društva.

"Vatrogasci u Beču godišnje imaju 33.000 intervencija, što je statistički gledano 90 intervencija dnevno", rekao je glasnogovornik Vatrogasne brigade Grada Beča Feni.

U austrijskoj prijestolnici vatrogasci su zaduženi i za zaštitu od katastrofa, a učestvuju i u akcijama spašavanja u zemlji i inostranstvu.

Svečana primopredaja četiriju korištenih vatrogasnih vozila Grada Beča za Vatrogasni savez Kantona Sarajevo sutra će biti uprilična, u 13 sati u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Alipašin Most“.

Uime Grada Beča primopredaji će prisustvovati Gerald Schimpf, oficir i glasnogovornik profesionalne Bečke vatrogasne službe, i njegov kolega Kristof Drmac.

Četiri korištena univerzalna vatrogasna vozila za gašenje bit će predata na korištenje dobrovoljnim vatrogasnim društvima Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin.

Saradnja bečkih i sarajevskih vatrogasaca inicirana je na Bečkoj večeri u oktobru 2013. godine koju svake godine organizuje Compress Sarajevo - Kontaktbiro Grada Beča.

Predstavnica Grada Beča na ovom događaju bila je gradska vijećnica Barbara Novak koja je potrebe sarajevskih dobrovoljnih vatrogasaca prenijela nadležnim organima Grada Beča.

Saradnju su dalje realizovali profesionalna Bečka vatrogasna služba i Vatrogasni savez KS-a s Tajibom Pašićem na čelu.

Na primopredaju su pozvani predstavnici civilne zaštite Kantona Sarajevo i Federacije BiH, Gradske uprave, Kantona Sarajevo te načelnici sarajevskih općina i pomoćnici za civilnu zaštitu kao i predstavnici austrijske ambasade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: