Dobra politička, ali ne i ekonomska saradnja

F
FENA
17.12.2008. u 18:45
0
0
Dobra politička, ali ne i ekonomska saradnja
0
Dobra politička, ali ne i ekonomska saradnja
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić razgovarala je u Pekingu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Huiom o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, situaciji u BiH i stanju političkih odnosa u regionu.
Kako je saopćeno iz MVP-a, tokom sastanka je ocijenjeno da dobre političke odnose između dvije države ne prati adekvatna ekonomska saradnja.

Zajednička je ocjena da ima uvjeta za bolju ekonomsku saradnju u svim oblastima i da je ravnoteža između političkih i ekonomskih odnosa stalni zadatak dviju zemalja.

Kina je spremna da pomogne razvojne procese u BiH kroz međudržavni komitet za saradnju i da podstakne preduzeća iz BiH da izvoze svoje proizvode na kinesko tržište, uz istovremeno stvaranje ekonomskih zona i razvoj proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji.

Zamjenik ministra Li Hui je posebno istakao spremnost kineske strane da dosljedno poštuje nezavisnost i suverenitet naše zemlje, uz puno uvažavanje razvojnog puta kojeg izaberu njeni narodi.

Kina visoko cijeni aktivan doprinos svake zemlje stabilizaciji političkih prilika i zaštiti mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali će se i sama dosljedno zalagati, na poznatim principima miroljubive saradnje, za ravnopravnost svih zemalja u međunarodnoj zajednici. U tom smislu, Kina veoma cijeni kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti i aktivno će razmatrati potrebnu podršku BiH, rekao je Hui.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: