BiH - Kina
0

Dobra politička, ali ne i ekonomska saradnja

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić razgovarala je u Pekingu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Huiom o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, situaciji u BiH i stanju političkih odnosa u regionu.

Kako je saopćeno iz MVP-a, tokom sastanka je ocijenjeno da dobre političke odnose između dvije države ne prati adekvatna ekonomska saradnja.

Zajednička je ocjena da ima uvjeta za bolju ekonomsku saradnju u svim oblastima i da je ravnoteža između političkih i ekonomskih odnosa stalni zadatak dviju zemalja.

Kina je spremna da pomogne razvojne procese u BiH kroz međudržavni komitet za saradnju i da podstakne preduzeća iz BiH da izvoze svoje proizvode na kinesko tržište, uz istovremeno stvaranje ekonomskih zona i razvoj proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji.

Zamjenik ministra Li Hui je posebno istakao spremnost kineske strane da dosljedno poštuje nezavisnost i suverenitet naše zemlje, uz puno uvažavanje razvojnog puta kojeg izaberu njeni narodi.

Kina visoko cijeni aktivan doprinos svake zemlje stabilizaciji političkih prilika i zaštiti mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali će se i sama dosljedno zalagati, na poznatim principima miroljubive saradnje, za ravnopravnost svih zemalja u međunarodnoj zajednici. U tom smislu, Kina veoma cijeni kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti i aktivno će razmatrati potrebnu podršku BiH, rekao je Hui.