Centar za humanu politiku
0

Dobojski načelnik osumnjičen za ratne zločine

Sarajevo-x.com
Centar za humanu politiku danas je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Obrena Petrovića, sadašnjeg načelnika opštine Doboj, zbog sumnje da da je kao visoki policijski funkcioner i dio organizovane grupe u 1992. godini izvršio krivična djela propisna članovima 172, 173, 176 i 183 Krivičnog zakona BiH.

Prijavljeni se sumnjiči da je 1992. godine u opštini Doboj učestvovao u planiranju i pripremi zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i drugih ratnih zločina ili krivičnih djela, organizovanju grupa za izvršenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, donosio pojedinačne odluke o nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i mučenju pripadnika nesrpskog stanovništva u opštini Doboj i propustio da spriječi, otkrije, prijavi i kazni izvršioce krivičnih djela masovnog nezakonitog zatvaranja ili drugog teškog oduzimanja slobode, zlostavljanja, mučenja, ubistava, pljačke i protjerivanja nesrpskog stanovništa, oštećenja privatnih objekata i rušenja džamija i katoličkih crkava.

"Pozivamo Tužilaštvo BiH da napusti selektivan pristup u gonjenju odgovornih za ratne zločine u opštini Doboj, da protiv prijavljenog i drugih sprovode istrage i da prijavljenog onemogući u namjeri da izbjegne odgovornost korištenjem veza sa predstavnicima međunarodne zajednice, pravosudnih, političkih i vjerskih struktura, podmićivanjem i uticajem na druge optužene i potencijalne svjedoke. Nedopustivo je, da trinaest godina nakon završetka rata, još nisu započete ili završene istrage protiv većine odgovornih za ratne zločine u opštini Doboj i da su, neki od njih, na značajnim funkcijama u institucijama vlasti," ističu iz Centra za humanu politiku.