{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Dobojski načelnik osumnjičen za ratne zločine

S
Sarajevo-x.com
26.11.2008. u 10:00
0
16
Dobojski načelnik osumnjičen za ratne zločine
0
Dobojski načelnik osumnjičen za ratne zločine
Centar za humanu politiku danas je podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Obrena Petrovića, sadašnjeg načelnika opštine Doboj, zbog sumnje da da je kao visoki policijski funkcioner i dio organizovane grupe u 1992. godini izvršio krivična djela propisna članovima 172, 173, 176 i 183 Krivičnog zakona BiH.
Prijavljeni se sumnjiči da je 1992. godine u opštini Doboj učestvovao u planiranju i pripremi zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i drugih ratnih zločina ili krivičnih djela, organizovanju grupa za izvršenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, donosio pojedinačne odluke o nezakonitom zatvaranju, zlostavljanju i mučenju pripadnika nesrpskog stanovništva u opštini Doboj i propustio da spriječi, otkrije, prijavi i kazni izvršioce krivičnih djela masovnog nezakonitog zatvaranja ili drugog teškog oduzimanja slobode, zlostavljanja, mučenja, ubistava, pljačke i protjerivanja nesrpskog stanovništa, oštećenja privatnih objekata i rušenja džamija i katoličkih crkava.

"Pozivamo Tužilaštvo BiH da napusti selektivan pristup u gonjenju odgovornih za ratne zločine u opštini Doboj, da protiv prijavljenog i drugih sprovode istrage i da prijavljenog onemogući u namjeri da izbjegne odgovornost korištenjem veza sa predstavnicima međunarodne zajednice, pravosudnih, političkih i vjerskih struktura, podmićivanjem i uticajem na druge optužene i potencijalne svjedoke. Nedopustivo je, da trinaest godina nakon završetka rata, još nisu započete ili završene istrage protiv većine odgovornih za ratne zločine u opštini Doboj i da su, neki od njih, na značajnim funkcijama u institucijama vlasti," ističu iz Centra za humanu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: