{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doboj: Radnicima Trudbenika nije dozvoljen ulaz u krug fabrike

S
SRNA
11.2.2015. u 09:43
4
7
Doboj: Radnicima Trudbenika nije dozvoljen ulaz u krug fabrike
4
Doboj: Radnicima Trudbenika nije dozvoljen ulaz u krug fabrike
Foto: SRNA
Radnicima dobojskog "Trudbenika", koji su prije dva dana stupili u generalni štrajk, jutros nije dozvoljen ulaz u krug fabrike.
Član štrajkačkog odbora "Trudbenika" Predrag Jorgić rekao je novinarima da je rukovodstvo preduzeća odustalo od pregovora, da su sve radnike poslali kući, te da je angažovana privatna zaštitarska agencija za obezbjeđenje objekata.

Jorgić smatra da su za ove postupke odgovorni jedan od većinskih vlasnika Pero Bukejlović i novi generalni direktor Luka Miloš, koji je, kako kaže, "prethodno uništio dobojsku Fabriku konstrukcija i stubova "Dalekovod".

"Štrajkački odbor je razgovarao sa generalnim direktorom o načinima da se isplati dio od zaostalih 14 plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada. Odgovor je bio 'vi morate da radite, a para nema'", rekao je Jorgić.

On kaže da preduzeće ima 123 radnika, od kojih je njih 23 na čekanju u proteklih pet godina.

"Uprava namjerava da otpusti 50 radnika, a ostalih 50 prebaci u firmu 'Trudbenik energy', koja je u okviru matičnog preduzeća osnovana 2013. godine i preko koje Bukejlović mešetari doprinosima", tvrdi Jorgić, koji je i predstavnik sindikalne organizacije.

Predsjednik Udruženja malih akcionara i član Upravnog odbora "Trudbenika" Ljubo Milutinović rekao je da su u sastavu "Trudbenika" stvorena "nova hibridna preduzeća preko kojih se otvaraju novi žiro-računi, a breme drugih problema stavlja u stranu".

On je naveo da mali akcionari podržavaju zahtjeve štrajkača i da smatraju da nisu iscrpljene sve mogućnosti da se razgovora.

Milutinović je izrazio razočarenje što generalni direktor juče nije upriličio razgovor sa članovima Upravnog odbora.

"Većinskim vlasnicima očigledno nije cilj da ovakav 'Trudbenik' radi. Veće umijeće bilo je zaustaviti 'Trudbenik' da radi, nego ga održati u normalnom procesu, s obzirom na proizvodnju koju je imao", istakao je Milutinović.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Doboj Milenko Stanojević rekao je da poslodavac nije dozvolio radnicima da ostvare svoje elementarno pravo na štrajk, koji podrazumijeva štrajk u krugu fabrike, a ne na ulici.

"Poslodavac je bez ikakvih rješenja i papira radnicima zatvorio kapiju i tako stvorio nepodnošljivu situaciju koja iziskuje preduzimanje radikalnijih mjera", upozorio je Stanojević.

Niko iz uprave fabrike "Trudbenik", uključujući i generalnog direktora Luku Miloša, danas nije bio dostupan da daju izjave novinarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: