Okružni sud
1

Doboj: Odgođeno izricanje presude Ivici Perkoviću

FENA
Doboj
Doboj
Zbog bolesti predsjedavajuće Sudskog Vijeća Okružnog suda u Doboju, odgođeno je izricanje presude Ivici Perkoviću, optuženom za zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Dervente.

Okružni sud u Doboju saopćio je da će novi termin objave presude Perkoviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), biti naknadno utvrđen.

Optužnicu protiv Perkovića podiglo je Tužilaštvo BiH, stavljajući mu na teret da je, kao pripadnik 103. derventske brigade HVO-a, tokom aprila, maja i juna 1992. godine namjerno nanosio tešku fizičku i duševnu bol osobama srpske nacionalnosti zatočenim na području Dervente.

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu, ovaj je predmet prebačen na procesuiranje pravosuđu u Doboju. Okružno tužilaštvo je prihvatilo optužnicu Tužilaštva BiH.

Suđenje Perkoviću je započelo u martu ove godine, a u završnim riječima Okružno tužilaštvo zatražilo je da optuženi bude osuđen za zločin protiv civilnog stanovništva na području Dervente, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu, javio je BIRN - Justice Report.