BiH
0

Doboj: Obavljena prva kompletna ugradnja vještačkog kuka

SRNA
Foto: Press
Foto: Press
Na Odjeljenju ortopedije i traumatologije Opšte bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju danas je obavljena prva kompletna ugradnja vještačkog kuka kod dva pacijenta.

Operaciju nad sedamdesetdvogodišnjim i osamdesetogodišnjim pacijentom obavio je dr Slavko Manojlović, načelnik Odjeljenja ortopedije Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjoj Luci, sa saradnicima i uz asistiranje ljekara Odjeljenja ortopedije i traumatologije dobojske Opšte bolnice.

"Svaki pacijent prilikom pripreme za operaciju mora da pribavi odgovarajuću dokumentaciju i laboratorijske nalaze, na osnovu kojih se procenjuje njegovo opšte stanje kardiovaskularnog sistema, pluća, krvnih sudova, donjih ekstremiteta i posebno urinokulture, jer je dokazano da do odbacivenja implantata najčešće dolazi usljed urinarne infekcije", rekao je Manojlović.

Manojlović, koji je obavio više od hiljadu takvih operacija, podsjetio je da su osobama sa ugrađenim vještačkim kukom ili zglobom ograničene neke aktivnosti u smislu fizičkog napora, ali ima primjera da su pacijenti nakon ugradnje implantata nastavili da igraju tenis ili da skijaju.

"U svemu tome je bitno da se smanji tjelesna težina, jer što je manje opterećenje vještačkog kuka ili zgloba - oni su dugotrajniji", dodao je Manojlović.

Prvu parcijanu ugradnju vještačkog kuka u Opštoj bolnici u Doboju obavio je 31. marta 2010. godine šef Odjeljenja ortopedije u Kliničkom centru u Banjoj Luci Vladimir Papić uz asistenciju ljekara dobojske Opšte bolnice, podsjetio je direktor bolnice Duško Vasić.

Vasić je naglasio da će kompletna ugradnja proteza vještačkog kuka, nakon ovih operacija, biti uvrštena u redovnu radnu proceduru dobojske Opšte bolnice, a time će biti povećan obim zdravstvenih usluga ove bolnice, posebno u hirurškim disciplinama.

Opšta bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju ima 22 specijalističke službe u kojima se prosječno godišnje obavi više od 360.000 pregleda.

Dobojska Opšta bolnice "Sveti apostol Luka" regionalnog je tipa i prihvata pacijente iz opština Doboj, Derventa, Brod, Vukosavlje, Modriča, Petrovo, Teslić i Šamac, sa ukupno 258.550 stanovnika.