BiH
2

Doboj nakon poplava suočen s klizištima, u dijelu Šamca još ima vode

FENA
Doboj (Foto: Klix.ba)
Doboj (Foto: Klix.ba)
Na području Doboja do sinoć su registrovana 63 klizišta, od kojih 20 predstavljaju potencijalnu opasnost, upozoreno je iz Civilne zaštite RS-a.

Tri porodice su iseljene, dvije iz naselja Gavrići i jedna iz Mjesne zajednice Cerovica, a 11 stanovnika tog naselja je smješteno kod prijatelja i rodbine.

Iz Civilne zaštite RS-a naglašavaju da je potrebno što prije sanirati klizišta i zbrinuti stanovnike iz ugroženih objekata.

Nakon poplava na dobojskom području se nastavljaju i radovi na čišćenju stambenih jedinica i objekata te njihovoj dezinfekciji.

Vrši se odvoz otpada s ulica i uginulih životinja po prijavama građana.

U Doboju voda iz vodovodne mreže i dalje nije za piće.

Stanovnicima u tom gradu su trenutno najpotrebnije pelene, hrana za bebe, pumpe za ispumpavanje vode, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, deterdžent za veš, kao i osnovni namještaj, bijela tehnika i posteljina.

U Bosanskom Šamcu se voda iz gradskih naselja koja su poplavljena (ulice Duga, Braće Jugovića, naselje Nemanjića, Jasenik i dio ulice Prote Nenadovića) postepeno povlači tako da je sinoć dubina vode bila oko 50 centimetara.

U potopljenim naseljima nalazi se oko 360 stambenih jedinica.

Na dijelovima općine gdje se voda povukla vrši se čišćenje objekata, a u ulicama koje su još pod vodom vrši se ispumpavanje.

Odvoz kabastog otpada je završen. U pojedinim dijelovima općine i dalje se pronalaze leševi stoke koji se uklanjaju i odvoze na predviđena mjesta.

Timovi iz Njemačke, Poljske i Danske su angažovani na ispumpavanju vode, a iz Francuske na prečišćavanju vode.

I ovoj općini su potrebni svi vidovi humanitarne pomoći u vidu životnih namirnica, lijekovi, pitka voda, pumpe, isušivači i veći broj timova za dezinfekciju budući da je broj objekata zahvaćenih poplavama veliki.