Rascjep u sistemu
360

Dobitnici priznanja "Zlatna značka UNSA" Lejli Čano Dedić uskraćena mogućnost upisa doktorata

Piše: E. Lj.
Lejla Čano Dedić (Foto: Privatna arhiva)
Lejla Čano Dedić (Foto: Privatna arhiva)
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u oktobru ove godine je objavilo javni poziv sufinansiranja troškova III ciklusa studija "zlatnim studentima" Univerziteta u Sarajevu. Lejla Čano Dedić, dobitnica duplog priznanja "Zlatna značka UNSA", nije uspjela prijaviti se na ovaj konkurs zbog rascjepa u sistemu i neusklađenih konkursa ministarstva i fakulteta.

Nakon što je Ministarstvo za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo objavilo poziv za finansiranje doktorskog studija dobitnicima priznanja "Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu", niko nije bio sretniji od Lejle. Puna elana i pozitivne energije počela je sakupljati potrebnu dokumentaciju, no ubrzo je naišla na prepreke.

"Procedura je uobičajena, treba vam nekoliko osnovnih dokumenata i potvrda s fakulteta na kojem upisujete doktorski studij da ste ispunili sve kriterije za upis na isti. No tada počinju prepreke s kojima se mladi u našoj državi susreću, koje nam ne daju da napredujemo i koje nas tjeraju van granica naše domovine", rekla je.

Bez potvrde o ispunjavanju uslova

Naime, Lejla je molbu za izdavanje potvrde o ispunjavanju uslova za upis doktorskog studija predala na studentsku službu Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu na kojem je diplomirala i magistrirala.

"Molbu sam predala direktno u ruke Munibu Smajoviću, šefu studentske službe, gdje nailazim na otpor koji moj um ne može da shvati. Smajović me uvjeravao da doktorski studij na fakultetu uopće ne postoji te da obavijest stoji samo formalno na web stranici ministarstva", ispričala je.

Nakon što mu je objasnila da joj je potrebna samo potvrda o ispunjavanju uslova za upis doktorskog studija i da nije bitno što konkurs još uvijek nije objavljen, jer će Ministarstvo za obrazovanje i nauku uplatiti novčana sredstva po završetku konkursne procedure i upisa, rekli su joj da će potvrda biti odobrena.

"Niko sretniji od mene, mada i dalje znate onaj gorak okus u ustima... Zašto da molim i da se ubjeđujem za nešto što je moje zakonsko pravo kao dobitnice duplog priznanja 'Zlatna značka'? Sačekala sam nekoliko dana i otišla na fakultet po potvrdu gdje su mi rekli da ista nije niti će biti uzeta u razmatranje", rekla je.

Lejla je bezuspješno pokušala zakazati sastanak s Arzijom Pašalić, dekanesom Fakulteta zdravstvenih studija, no u međuvremenu je konkursna procedura završena te je Lejla ostala bez potvrde i mogućnosti upisa doktorskog studija.

"Otišla sam i u Ministarstvo obrazovanja i nauke gdje sam dobila informaciju da Fakultet zdravstvenih studija 'slučajno' zakasni svake godine objaviti konkurs za doktorski studij, zbog čega niko od dobitnika priznanja 'Zlatna značka' ne uspije upisati isti po javnom pozivu. Međutim, i dalje me uvjeravaju da mi je potrebna samo potvrda da ispunjavam uvjete za upis, koju u pravnoj službi Fakulteta zdravstvenih studija samo trebaju napisati i ovjeriti. Tako jednostavna stvar, kažu. Međutim, ni tu 'jednostavnu stvar' moj fakultet nije u stanju da mi osigura", rekla je Lejla.

Neusklađenost konkursnih procedura ministarstva i fakulteta

Do pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo Sifeta Kukuruza nismo uspjeli doći, a s Fakulteta zdravstvenih studija odgovorili su nam da izdavanje takve potvrde nije u skladu sa zakonom.

"Fakultet zdravstvenih studija Univerzitata u Sarajevu uvijek u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima izlazi ususret svim studentima, bivšim i sadašnjim, ali ne može dati potvrdu koja nije zakonita i na osnovu koje bi se dala neosnovana prednost u odnosu na druge studente/kandidate", odgovor je Fakulteta zdravrstvenih studija.

Lejla kaže i da je bezuspješno pokušala poslati inspekciju da cijeli slučaj istraži, no ipak s nadom u bolje sutra ne odustaje od borbe za pravdu.

"Gospodo, hvala! Hvala što nam vi nesposobni svaki dan rušite snove i tjerate nas iz naše domovine. Hvala, a znamo i kako ste završili fakultete i došli do tih pozicija. Sigurno ne znanjem, radom i zalaganjem i zato i ne očekujem da me vi razumijete. Tačno prije četiri godine ste mi uzeli radno mjesto asistenta na fakultetu koje sam trebala dobiti shodno svojim rezultatima i uspjesima, uzeli ste mi novčanu nagradu koju sam trebala dobiti kao najbolji student prvog i drugog ciklusa studija i sada da očekujem da mi nešto date?", poručila je Lejla Čano-Dedić.