BiH
0

Dobitnici "Plakete Grada Sarajeva"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas odluke o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” ambasadorima Republike Austrije u BiH Werneru Almhoferu, Republike Mađarske Imreu Vargi i Kraljevine Španije Joseu Maria Castroviejou i Bolibaru.

Priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” ambasadorima Republike Austrije, Republike Mađarske i Kraljevine Španije u BiH dodijeljena su zbog njihovog ličnog i angažmana država iz kojih dolaze na pomoći za obnovu sarajevske Vijećnice.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” ambasadoru Republike Hrvatske u BiH Josipu Vrbošiću.

Priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” doajenu diplomatskog kora u BiH, ambasadoru Republike Hrvatske u BiH Josipu Vrbošiću, dodijeljeno je kao osvjedočenom prijatelju Sarajeva i BiH koji je svojim zalaganjem unaprijedio odnose između Republike Hrvatske i BiH.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” ambasadoru Republike Italije u BiH Allessandrou Fallavolliti.

Ambasador Republike Italije u BiH Allessandro Fallavollita, kao prijatelj Sarajeva i BiH, kroz brojne aktivnosti izrazio je težnju njegove zemlje da se unaprijedi i intenzivira saradnja, kako BiH i Italije, tako i Grada Sarajeva i italijanskih regija i gradova.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” ambasadoru Republike Turske u BiH Bulentu Tulunu.

Ambasador Republike Turske u BiH Bulent Tulun, kao prijatelj Sarajeva i BiH, kroz svoje djelovanje izrazio je težnju njegove zemlje da se realiziraju sporazumi i konkretizira saradnja Grada Sarajeva s turskim gradovima Istanbulom, Konyom i Bursom.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” gradonačelniku Grada Beča Michaelu Hauplu.

Priznanje gradonačelniku Grada Beča dodjeljuje se kao izraz zahvalnosti za doprinos u obnovi i razvoju Grada Sarajeva. Gradonačelnik Grada Beča Michael Haupl, iskreni prijatelj Sarajeva i BiH, potvrđujući tradicionalno prijateljstvo Beča i Sarajeva, te učestvujući na donatorskoj večeri radi prikupljanja sredstava za opremanje Pedijatrijske klinike KCUS-a, zajedno s austrijskim privrednicima, donirao je 40.000 eura toj klinici i najmlađim stanovnicima Sarajeva da bi dobili bolje uvjete liječenja.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” županu Gradske općine Slovenj Gradec Matjažu Zanoškaru.

Kao župan Gradske općine Slovenj Gradec inicirao je da Slovenj Gradec, član Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira od 1989. godine, na sjednici generalne skupštine asocijacije, održanoj 2005. u Slovenj Gradecu, predloži da Grad Sarajevo postane član te asocijacije.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Majudinu Džudži, posthumno.

Majudin Džudža od 1994. godine bio je zaposlen u Centru za podršku djeci s poteškoćama u razvoju i učenju “Vladimir Nazor”, a od 1996. pa do smrti, obavljao je dužnost direktora Centra.

Priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” Majudinu Džudži je dodijeljeno zbog njegove humanisti, beskonačnog entuzijazma i nesebičnog zalaganja za osiguranje adekvatnih uvjeta života i rada djece s posebnim potrebama i neizmjerne ljubavi koju je pružao toj djeci.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je također i Odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Federalnoj komisiji za nestale osobe.

Priznanje Grada Sarajeva “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljena je ovoj instituciji jer je svojim profesionalnim, stručnim i naučnim radom dala nesaglediv doprinos u otkrivanju istine o nestalim osobama i rasvjetljavanju činjenica o ratnim zločinima.

Gradonačelnica Sarajeva će plakete Grada Sarajeva dobitnicima uručiti na svečanosti 6. aprila u 18.30 sati u sarajevskoj Vijećnici.