BiH
82

Dobitnici najvećih ratnih priznanja KS održali Okrugli sto povodom Dana državnosti

Klix.ba
Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo "Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka" je u srijedu, 23. novembra, a povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizovao Okrugli stol na temu “Kanton Sarajevo kao temelj opstanka BiH“.

Osim članova Saveza kao uvodničara na ovom Okruglom stolu, učestvovali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za boračka pitanja u Vladi KS Muharem Fišo te Selmo Cikotić, bivši državni ministar odbrane, a trenutno je na dužnosti savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i ratni komandanti brigada, divizija i korpusa.

Osim niza zaključaka koji su doneseni, svi prisutni su jednistveni u stavu da je Kanton Sarajevo bio, a predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona dali su obećanje da će Kanton Sarajevo i u narednom periodu biti temelj opstanka BiH uz izražavanje nade da će primjer vlade i nevladinog sektora sarajevskog kantona slijediti i ostali kantoni te predstavnici lokalnih zajednica u BiH.

Dobitnici najvećih ratnih priznanja sa ovog Okruglog stola poslali poruku predstavnicima probosanskih političkih partija i svim strukturama vlasti da čuvaju tekovine narodnooslobodilačke borbe 1941-1945 i odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995 godine.

Ovom prilikom Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo čestita 25. novembar Dan državnosti BiH svim građanima.