Na upit građana
5

Dobili smo odgovor kada će u sarajevske apoteke stići antitetanus vakcine

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Redakciji portala Klix.ba javili su se zabrinuti građani s tvrdnjama da antitetanus vakcinu u Kantonu Sarajevo ne mogu nabaviti već mjesec dana. Naime, ukoliko zdravstvena ustanova nema ovu vakcinu, pacijent je može sam kupiti u apoteci.

Iz Javne ustanove "Apoteke Sarajevo" kazali su za Klix.ba da vakcina protiv tetanusa nije bilo određeni period, ali i da su dobili informaciju od certificiranog uvoznika da će im vakcine biti isporučene danas.

"U periodu nestašica vakcine protiv tetanusa, JU 'Apoteke Sarajevo' su gotovo cijelo vrijeme na raspolaganju imale i serum protiv tetanusa koji je bio dostupan našim građanima", rekli su nam iz ove ustanove.

S druge strane, iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo su nam kazali da su u proteklom periodu imali dovoljnu količinu ovih vakcina.

"Nabavke planiramo prema potrebama tako da raspolažemo količinom koja nam je dovoljna. Recimo, kod ujeda zmije se treba dati antitetanus vakcina ili kod većih povreda. Sve te vakcine se primaju unutar 72 sata i trebaju se primati u domovima zdravlja da bi se uvele u kanton”, rekla nam je doktorica Hitne pomoći KS Nejra Jonuz-Gušić.

Iz JU "Dom zdravlja KS" nismo dobili odgovor da li u ovoj ustanovi postoji problem s nestašicom antitetanus vakcina, zbog čega bi ih pacijenti morali sami nabavljati.

Ukoliko dobijemo odgovor naknadno ćemo ga objaviti.

Podsjećamo, javne zdravstvene ustanove su u obavezi da posjeduju određenu dozu i količinu ovih vakcina. Međutim, kada dođe do nestašice u zdravstvenim ustanovama pacijenti vakcinu mogu sami kupiti u apoteci. Problem nastaje onda kada vakcina nije dostupna ni u apotekama.

Osim što ulaze u redovni kalendar imunizacije, ove vakcine se primaju kod posjekotina, ugriza životinja, ili drugih vidova otvorenih rana.