Sve zavisi od Osmorke
52

Dobije li HDZ 4 delegata u Domu naroda sa SNSD-om će biti u mogućnosti preglasavati Osmorku

S. M.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas se održava sjednica Doma naroda Federacije BiH na kojoj će biti birani delegati za državni dom naroda u Klubu Hrvata i Bošnjaka. U slučaju da HDZ danas dobije četiri delegata u Klubu Hrvata, Osmorka neće imati mehanizam da prilikom donošenja odluka u Domu naroda PS BiH spriječi preglasavanje SNSD-a i HDZ-a.

Klub Hrvata u Domu naroda broji 23 delegata i potrebno je da kandidat ima najmanje četiri glasa kako bi prošao u državni dom. S obzirom na to da HDZ u ovom klubu ima 14 ruku, da bi izabrali i četvrtog, nedostajat će im dva glasa.

HDZ 1990 ima četiri ruke u Domu naroda FBiH i oni bi trebali izglasati svoj prijedlog Iliju Cvitanovića.

Osmorka ima ukupno pet ruku, kandidovali su dvije osobe - Zlatka Miletića (Za nove generacije) i Jugoslava Brdara (SDP).

U slučaju da sve stranke Osmorke podrže jednog kandidata dobit će delegata u Klubu Hrvata. Ukoliko se njihovi glasovi podijele na ova dva kandidata, mogli bi ostati bez oba.

Za Osmorku bi jedan delegat bio izuzetno važan jer ne bi mogli biti preglasavani od HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda PS BiH koji bi u tom slučaju imali 7 delegata.

Po nekim tumačenjima ovo pitanje povezano je sa predlaganjem kandidata za (pot)predsjednika FBiH iz reda Srba za šta Osmorci nedostaje jedan potpis (od 11) koji mogu dobiti od HDZ-a koji ima 3 delegata u srpskom klubu.

S tim u vezi Dragan Čović navodno uslovljava Osmorku time da dobije četvrtog delegata u Klubu Hrvata. Nakon današnjeg glasanja situacija će biti mnogo jasnija.