Riječ meteorologa
0

Do vikenda suho, snijeg u drugoj polovini februara

FENA
Znatne vremenske promjene ne treba očekivati ni narednih dana. Klimatolozi prognoziraju da bi druga polovina februara mogla donijeti snježne padavine, a nešto više temperature zraka očekuju se u posljednjoj dekadi ovog mjeseca.

"Velikih vremenskih promjena neće biti ni narednih dana, a padavine se ne očekuju barem do vikenda", kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović i dodao da očekuje da će ovaj mjesec završiti u granicama višegodišnjeg prosjeka u pogledu temperature zraka.

Pred vikend se može očekivati manji poremećaj vremenskih prilika. Temperature zraka narednih dana kretat će se blago naniže, pogotovo jutarnje. Tako je jutros temperatura iznosila minus dva, a u petak će biti minus šest do minus sedam stepeni. Dnevne će nešto rasti, očekuje se i malo snijega, u dolini Neretve kiša.

Majstorović ističe da je snježni pokrivač ove godine znatno stabilniji u odnosu na ranije godine, ali da nije bilo puno padavina. Tako je u januaru na sarajevskom području palo manje od trećine količine padavina normalne za ovo doba godine, a u februaru dosad nije bilo padavina. On kaže da za klimatologe zima završava krajem ovog mjeseca, a prognoza za proljeće bit će urađena krajem februara.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović prisjetio se današnjeg dana prije 27 godina kad su u Sarajevu počele Zimske olimpijske igre. On je tad obavljao funkciju komandanta jedinice koja je bila zadužena za čišćenje snijega na stadionu. Kaže da pred taj događaj nije bilo padavina, ali 7/8. februar snijeg je počeo vrlo intenzivno padati. Međutim, kaže Majstorović, sat vremena pred zvaničan početak sve je bilo očišćeno i spremno za taj veličanstveni skup.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene su 8. februara 1984. godine i trajale do 19. februara. Prema statističkim podacima na tom događaju sudjelovala su 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI '84. izvještavalo je više od 4.500 novinara.