Haris Silajdžić
0

Do ustavnih reformi još tokom ove godine

SRNA
Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da do ustavnih reformi u BiH mora da dođe još tokom ove godine i ocijenio da bi nakon tih reformi BiH "trebalo da bude više demokratska nego etnokratska".

"Sada imamo sumu etnoteritorijskih interesa. Zemlja je isuviše mala za takvu podjeljenost, a situacija ne služi intergaciji, već dezintegraciji društva. Ja sam za to da načinimo novi Ustav sada", rekao je Silajdžić.

On je podvukao da je za izlazak iz blokade reformi potrebna pomoć međunarodne zajednice, odnosno snažan angažman EU i SAD, jer, kako je naveo, BiH ne može sama da riješi blokadu.

"Kada pojedini kažu da moramo sami da nađemo rješenje, onda ostajemo na statusu kvo i time BiH ostaje izvor nestabilnosti u regionu", rekao je Silajdžić za austrijski dnevnik "Standard", dodavši da je BiH bila model za današnju globalizaciju i da treba da bude država građana.

On je ocijenio da u BiH postoje političke snage koje pokušavaju da "prodaju da BiH nije moguća" i koje ne žele nikakvu centralnu vladu i zajednički ekonomski prostor.

"Možemo samo do jedne određene tačke da budemo pragmatični, jer inače može da dođe do etničke homogenizacije i pretvorićemo BiH u plemenska područja", podvukao je Silajdžić.

Govoreći o raspodjeli državne imovine i da li ona treba da bude podjeljenja između entiteta, Silajdžić je rekao da to ponovo jača entitete i još više slabi državu.

"Ne razumijem šta se do sada desilo, osim da je riječ o jednom računu prema kome je BiH kompenzacija za druga regionalna pitanja", rekao je Silajdžić.

Na pitanje da li misli da bi BiH i Srbija mogle da blokiraju jedna drugu prilikom procesa prijema u EU, kao što je to slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom, Silajdžić je rekao da zbog toga treba da se izvrši pritisak da se načine reforme, kako bi onda svi istovremeno mogli da postanu članice Unije.

On je dodao da je BiH, da bi izašla iz krize, potrebna i stabilnost i štit NATO saveza.

"Što više NATO, to bolje za region. Naše članstvo u NATO bi uništilo sve radikalne snage u regionu", smatra Silajdžić.