|

Do proljeća obustavljeni radovi na obnovi ćuprije na Drini

Do proljeća obustavljeni radovi na obnovi ćuprije na Drini
7
S
SRNA
15.11.2014. u 12:18
12
komentara
7

dijeljenja
Do proljeća obustavljeni radovi na obnovi ćuprije na Drini Foto: SRNA
Do proljeća naredne godine obustavljeni su radovi na obnovi, rekonstrukciji i revitalizaciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini u Višegradu, koji se od 2007. godine nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine.
Koordinator Turske razvojne agencije TIKA za BiH Adem Murfa potvrdio je da će radovi biti nastavljeni na proljeće, te da je njihov završetak planiran za drugu polovinu 2015. godine.

On je naglasio da je od početka rekonstrukcije ćuprije, 2013. godine, završen najteži dio posla na ojačanju njegovih temelja i stubova, a u završnoj fazi su i radovi na popločavanju kolovoza, zamjenom kamene kocke sedrom.

"Pored završnih radova na popločavanju, u narednoj godini planirano je uređenje prilaza ćupriji, te postavljanje odgovarajuće rasvjete, koja nije u funkciji od 1992. godine. Preostalo je, takođe, i otklanjanje nedostataka koji su nastali prilikom loše urađene obnove fuga, zbog čega je glavna inspekcija RS u maju ove godine donijela rješenje o dvomjesečnom obustavljanju radova", rekao je Murfa.

U završnoj fazi planirano je i čišćenje sedrenih blokova kojima je građena ćuprija od 1571. do 1577. godine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...