BiH
0

Do početka augusta Mostar posjetilo 200.000 turista

FENA
Hercegovačko - neretvanski kanton, prema preliminarnim podacima, do početka augusta posjetilo je oko 200.000 turista, dok se broj noćenja u istom periodu kreće oko 45.000.

"Ovaj podatak govori da se prosječno zadržavanje turista u HN kantonu kreće oko dva dana, čime nismo zadovoljni, te već preduzimamo konkretne mjere na proširenju ponude razvojem seoskog, lovnog, sportsko-ribolovnog turizma i obogaćivanju izvanpansionske ponude, rekao je za Fenu Samir Sunagić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u HN kantonu, a povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma.

Iz tog razloga, aktivnosti ovoga ministarstva i svih turističkih djelatnika, usmjerene su na proširivanje kapaciteta (trenutno HNK raspolaže s oko 11.000 ležaja), te obogaćivanje i podizanje kvaliteta turističke ponude.

Takoder, turistički djelatnici sudjelovali su na ovogodišnjim sajamskim manifestacijama u Pragu, Milanu, Berlinu, Minhenu i Ljubljani, što je veliki iskorak u predstavljanju turističkih potencijala ove regije, te značajan pomak na pripremi za predstojeću turističku sezonu.

Turističku ponudu ubuduće će obogaćivati i više od 40 turističkih agencija, završeni projekti «Vinske ceste Heregovine» i «Turistička signalizacija», kao i započeti projekti «Valorizacija ambijentalnog turizma u jugoistočnoj Evropi» i projekt «Okusi Hercegovinu», koji će se realizirati uz pomoć Evropske unije.

Turistički radnici Hercegovine nisu zadovoljni organizacijom, strategijom razvoja, marketingom u turizmu, jer regija koja ima more, Prenj, Čvrsnicu, Počitelj, Blidinje, Šćit, Boračko, Ramsko i Jablaničko jezero, Neretvu, Stari most i Mostar, Mogorjelo, Kravice, Hutovo blato, Međugorje, Blagaj, Ošaniće i Radimlju, uz bolju organizaciju i predstavljanje može postati vodeća turistička destinacija, ne samo u BiH nego i u široj regiji, kažu turistički radnici.