BiH
11

Do petka kiša, CZ prati stanje na terenu, za sada klizišta kod Kalesije

Klix.ba
Kiša koja pada već danima mnogima bi mogla predstavljati problem kako danas, tako i sutra, dok se već u petak može očekivati prestanak padavina.

Jutros je u većem dijelu Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, a tako će biti i sutra, s tim da u petak dolazi do razvedravanja, pa će vrijeme biti uglavnom sunčano sa lokalnim pljuskovima poslije podne u nekim dijelovima BiH, uglavnom na jugu zemlje. Pljuskovi će biti praćeni i grmljavinom.

U dane vikenda se također može očekivati vrijeme slično kao u petak, a početkom naredne sedmice su moguće slabije padavine, uglavnom mjestimični pljuskovi. U većem dijelu BiH danas je na snazi žuti meteoalarm što znači da je vrijeme potencijalno opasno. Na području Prijedora i Banje Luke, vrijeme je stabilno i ne zahtjeva posebno upozorenje, za razliku od ostatka BiH.

U Civilnoj zaštiti Federacije BiH kažu da za sada nema opasnosti od novih poplava, niti klizišta te da se stanje na terenu, naročito na rizičnim područjima, redovno prati.

Kako nam je rekao Fahrudin Solak, direktor Civilne zaštite FBiH, oni su u stalnom kontaktu sa Agencijom za vodno područje rijeke Save i sa Hidrometeorološkim zavodom FBiH.

"Rijeke su sve u porastu, ali nema izlijevanja, niti opasnosti od izlijevanja. Mi također pratimo i klizišta, u ovom tamo gdje su kritična područja, a to je prije svega područje Sapne, Kalesije, Tuzle, kao i općina Žepče, Zenica i Olovo. Te dijelove konstantno nadgledamo i civilne zaštite su uvijek na terenu. Na području Kalesije bilo je nekog pomijeranja tla, ali tu u blizini nema kuća, što je najvažnije. Uglavnom, i to se prati", kazao je Solak za Klix.ba.

On dodaje da je situacija sada pod kontrolom i stabilna te da ohrabruje činjenica da će padavine prestati u petak.