{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do marta će biti obnovljeno turbe bosanske princeze Katarine

F
15.11.2012. u 14:15
45
86
Do marta će biti obnovljeno turbe bosanske princeze Katarine
45
Do marta će biti obnovljeno turbe bosanske princeze Katarine
Srušeno turbe princeze Katarine u Skoplju (Foto: Magazin Diogen)
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan dogovorio je s ministricom kulture Republike Makedonije Elizabetom Kančeskom da se u narednom periodu obnovi turbe i podigne spomen-obilježje za posljednju bosansku princezu Katarinu Tomašević Kotromanić, kćerku posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače, koje se nalazi u naselju Gazi Baba nadomak Skoplja, potvrdio je danas za Fenu ministar Kaplan.
Istaknuo je da je na sastanku s ministricom kulture Makedonije razgovarao o obnovi turbeta princeze Katarine, koje je već niz godina srušeno. Naglasio je interes BiH da se time oda počast jednoj od posljednjih izdanaka bosanske kraljevske loze.

"Makedonska strana će uraditi prvi konkretan korak i izdvojiti određena sredstva. Ministrica kulture Makedonije pokazala je interesovanje za obnovu ovog spomenika, te dala obećanje da će uraditi sve kada je riječ o nabavci potrebnih dozvola. I Federalno ministarstvo kulture će također izdvojiti određena sredstva za tu namjenu i učiniti sve što je potrebno da već u martu projekt obnove turbeta bude završen", zaključio je Kaplan.

Turbe princeze Katarine srušeno je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Vjeruje se da je princeza Katarina primila islam, da je živjela i umrla u Skoplju, a jedna je od malobrojnih žena kojima je podignuto turbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: