BIRN
0

Do ljeta optužnica protiv Gorana Salihovića, angažiran i finansijski stručnjak

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH bi do ljeta trebalo imati spremnu optužnicu protiv suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića, protiv kojeg se vodi disciplinski postupak.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), krivična istraga protiv Salihovića provodi se temeljito, a angažiran je i finansijski stručnjak koji analizira javne nabavke koje je glavni tužilac potpisivao, kao i troškove za reprezentaciju.

Salihovića se sumnjiči za nepravilnosti u radu Tužilašta BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

Pored krivične istrage, protiv Salihovića se vodi i disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV).

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te da je Salihović svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Nastavak disciplinskog postupka je zakazan za 5. april, kada je planirano saslušanje svjedoka odbrane Mirsada Memića koji je bio u osiguranju tužioca, glasnogovornika Tužilaštva BiH Borisa Grubešića, tužioca Miroslava Markovića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića te direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića.

Salihović, bivši predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, imenovan je za Glavnog tužioca Državnog tužilaštva u februaru 2013. godine.

Od svog imenovanja Salihović je bio izložen kritikama stručne javnosti jer prethodno nije radio kao tužilac, a u ljeto prošle godine međunarodna ekspertica Joanna Korner je analizirala rad Tužilaštva BiH i zaključila da bi Salihović trebalo da pokrene "strukturalne promjene neophodne za efikasan rad" ističući da je previše uključen u predmete.

"Odgovornost glavnog tužioca ne bi trebalo da obuhvata svakodnevno upravljanje radom na predmetima", navedeno je u izvještaju Kornerove.

Salihović je kao netačan odbacio izvještaj Joanne Korner, a negirao je krivicu i po optužbama u disciplinskom postupku.