Rasterećenje saobraćaja
41

Do kraja septembra kraj radova na izgradnji autobuske stanice u Vogošći

M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Radovi na polaznoj autobuskoj stanici u ulici Braće Kršo u Vogošći već neko vrijeme traju. Iako je bilo stagnacije zbog tehničkih poteškoća, u zadnje vrijeme radovi se odvijaju ubrzanim tempom.

Njena izgradnja uveliko će pomoći u rasterećenju glavne magistralne ceste od gužvi koje već duže vrijeme muče građane Vogošće. Vrijednost ovog projekta iznosi 600.000 KM, a većinu sredstava je obezbijedilo Ministarstvo saobraćaja KS, dok ostatak troškova snosi Općina Vogošća.

U drugoj polovini marta ugovor o izgradnji moderne stanice potpisan je između Općine Vogošća, koju je predstavljao načelnik Edin Smajić, te izvođača radova, firme Termo-beton d.o.o. iz Breze, koju je predstavljao zamjenik direktora Ahmed Turbo. Za nadzor radova zadužen je Zavod za izgradnju KS.

"Radovi su počeli 5. maja, a rok za završetak je bio 5. septembra. Izvođač radova je tražio produžetak od 30-45 dana, što je i odobreno. Među problemima za izvođače radova istaklo se usaglašavanje projektne dokumentacije, priključenje vode, priključenje na kanalizaciju, izmještanje elektroenergetskih kablova i cijevi toplovoda te izmještanje stubova rasvjete. Većinu ovih poslova smo završili", kazali su nam iz Zavoda za izgradnju KS.

Kada budu okončani radovi i kada se stanica stavi u funkciju moći će primiti i do nekoliko zglobnih autobusa, a u njenom krugu nalazit će se i metalne tende te nekoliko klupa. Također, jedan dio kruga nove autobuske stanice činit će i zelena površina.