Nikola Špirić
0

Do kraja mjeseca izvršenje preostalih obaveza BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo Izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape pute za liberalizaciju viznog režima za period od 15. jula do 7. septembra koji je pripremila Interresorna radna grupa za liberalizaciju viznog režima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da se stvari povoljno razvijaju i da je u izvještaju konstatiran taj napredak.

"Jedan od ključnih zahtjeva koji se odnosi na uvođenje biometrijskih pasoša realizuje se utvrđenom dinamikom i nisu uočeni problemi koji bi usporili planirane aktivnosti, tako da očekujemo da ćemo u zadato vrijeme imati izdavanje biometrijskih pasoša i poštivanje akcionog plana“, kazao je Špirić.

Dodao je da ono što je preostalo i nije završeno može se svesti na četiri obaveze – prva usvajanje i implementacija adekvatnog modela za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje; druga mjera za osiguranje dostupnosti informacija o zapljenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima; treća mjera za provođenje dva policijska zakona iz 2008. godine, posebno preostala imenovanja direktora i napredak prema potpuno funkcionalnoj jedinstvenoj kancelariji ombudsmena.

Po Špirićevim riječima, to su četiri obaveze koje još uvijek nisu završene.

"Očekujem do konca mjeseca da ćemo završiti i ove četiri obavaze i time bismo ispunili sve ono što se iz Akcionog plana očekivalo. Prve dvije obaveze su u nadležnosti Interresorne radne grupe koja treba da predloži lokaciju jedinstvenog softvera za razmjenu podataka policijskih agencija. Održao sam sastanak sa Interresornom radnom grupom, uz prisustvo ambasadora Kourkoulasa, želio sam da ohrabrim radnu grupu da ponudi rješenje. Postoje dva rješenja koja su u skladu s evropskim standardima, ali kada se to malo politički oboji onda se dugo stoji u mjestu“, kazao je Špirić.

Dodao je kako vjeruje da će Interresorna radna grupa izići s prijedlogom koji je usaglašen.

U odnosu na treću obavezu, u petak je Nezavisni odbor održao konstituirajuću sjednicu. On treba da donese svoj poslovnik o radu te da pristupi po zakonu u pogledu provođenja konkursne procedure za imenovanje direktora.

"Četvrta obaveza je u nadležnosti Narodne skupštine RS-a i Ministarstva pravde RS-a. Danas smo zaključili da u najkraćem roku i tu obavezu treba ispuniti, dakle ukidanje entitetskih ombudsmena, dakle da se obezbijedi rad državnog ombudsmena“, kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je usvojilo i Dopunu priloga institucija Bosne i Hercegovine za redovni godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2009. godinu.