Premijeri dogovorili
19

Do kraja januara zajednička sjednica državne i entitetskih vlada

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik bosanskohercegovačke vlade Zoran Tegeltija i premijeri entiteta Fadil Novalić i Radovan Višković obratili su se medijima nakon prvog sastanka koji je organizovao državni premijer.
Tegeltija je rekao da je razgovarao s entitetskim premijerima o reformskim procesima počevši od ekonomskih tema poput fiskalizacije, PDV-a pa sve do ekologije, Trgovske gore i drugih pitanja koja se odnose na uvoz materijala na teritoriju BiH. Govora je bilo i o životnim pitanjima, ali i o digitalizaciji, o čemu će se vrlo brzo zauzeti jasan stav. Neke od tema bile su i poravnanje PDV-a i Elektroprijenos BiH.

"Prva sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetskih vlada bit će održana do kraja januara 2020. godine i održavat će se jednom godišnje. Sastanci predsjedavajućeg i entitetskih premijera bit će održavani jednom u tri mjeseca, a naš sljedeći sastanak je krajem marta", rekao je Tegeltija.

Zoran Tegeltija (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Premijer BiH potvrdio je da će sutra biti održana sjednica Fiskalnog vijeća kojom on predsjedava kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Novinari su pitali Tegeltiju da li je danas bilo govora o Strategiji sigurnosti Srbije, a on je odgovorio da to nije tema.

"Nas trojica bavili smo se unapređenjem života u BiH i to će bit fokus našeg daljeg interesovanja", rekao je Tegeltija.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je da je dogovoreno deblokiranje Elektroprijenosa BiH i da je skupština zakazana u januaru. Medijima se obratio i premijer RS Radovan Višković ističući da je danas bilo govora o životnim pitanjima te da ga posebno raduje jer su skoro identična mišljenja o većini pitanja.

Fadil Novalić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Nemamo neke različite stavove. Očekujem da već u prvom kvartalu iduće godine značajan broj pitanja bude u realizaciji", rekao je Višković.

Kako kaže, potrebno je zaštititi domaću proizvodnju, a on je kao premijer RS imao najviše pitanja od privrednika, a koji su se odnosili na zaštitu domaće proizvodnje.

"Posebno me iznenadilo da smo treća zemlja na svijetu po uvozu mesa. Nevjerovatna informacija. Ima nas nešto više od tri miliona, a uvozimo više mesa. Ispade da naši građani jednu samo meso. Međutim, to nije tačno. Imamo jake uvozne lobije i to moramo rješavati", rekao je Višković.

Što se tiče poravnanja PDV-a između vlada entiteta, Višković je kazao da je dogovorio s Novalićem da dostave svoje primjedbe na dopis koji je dostavila Vlada RS, ukoliko ih imaju.

Radovan Višković (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Radovan Višković (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Vidjet ćemo šta će biti iz FBiH. Važno je da smo našli konsenzus i da ima dobre volje da se to riješi", kazao je Višković.

Novinari su pitali predsjednike vlada entiteta da li će odustati od "tužakanja", a Višković je rekao da tužbe postoje, da se poravnanjem odustaje od tužbi i da se nada kako će nakon novogodišnjih praznika sjesti i riješiti ta pitanja.