Bez iskustva
7

Do kraja godine odluka Tužilaštva BiH o zapošljavanju savjetnika u Matanovićevom kabinetu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine do kraja ove godine trebalo bi donijeti odluku u predmetu koji se vodi protiv bivšeg ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića (DF), a kojeg se tereti za nelegalno zapošljavanje savjetnika u svom kabinetu.

Predmet koji se vodi protiv Matanovića još uvijek je u fazi istrage, a kako saznajemo od izvora iz Tužilaštva BiH, donošenje konačne tužiteljske odluke planira se do kraja ove godine.

Odluka u ovom predmetu još nije donesena, jer bivši šef kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Vanja Filipović još uvijek nije ispitan u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog.

Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH uputilo je Filipoviću pismeni poziv za ispitivanje u svojstvu osumnjičenog i to na adresu u Sarajevu koju je prijavio kao mjesto prebivališta. Međutim, poziv nije uručen uredno s obzirom na to da je Filipović obavijestio Tužilaštvo BiH kako trenutno živi u Londonu gdje se nalazi na postdiplomskim studijima.

Pravosudni organ BiH zbog toga je putem Ministarstva pravde BiH dostavio nadležnom organu Velike Britanije Molbu za međunarodnu pravnu pomoć radi uručivanja poziva Filipoviću za ispitivanje koje je zakazano za 3. april 2018. godine.

Pored toga, bivši ministar Slavko Matanović, koji se branio šutnjom, obavijestio je Tužilaštvo BiH kako je spreman da iznese iskaz, a što je planirano da se izvrši prije ispitivanja Filipovića.

Matanovića i Filipovića tereti se zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti prilikom imenovanja savjetnika u kabinetu ministra komunikacija i prometa BiH. Riječ je o savjetnicima Ismaru Derviševiću i Vlatku Glavašu koji nisu imali nikakve kvalifikacije da bi bili zaposleni na radna mjesta u ministarstvu.

Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatražilo da dostavi diplomu Nogometnog saveza BiH za Vlatka Glavaša te Uvjerenje o radnom iskustvu Ismara Derviševića, a koje je izdalo Udruženje logoraša Brčko distrikta BiH.

Glavaš je za vrijeme dok je Matanović obnašao funkciju ministra iz budžeta BiH na mjesečnoj osnovi naplaćivao 1.790,02 KM neto plaće, 132 KM toplog obroka, 46 KM naknade za prijevoz, 300 KM naknade za odvojen život i 400 KM naknade za zakup stana. Odnosno 2.668,42 KM na mjesečnoj osnovi.

Što se tiče Derviševića, on je primao mjesečnu neto plaću u iznosu od 1.705,59 KM, topli obrok u iznosu od 132 KM, prijevoz u iznosu od 288 KM, naknadu za odvojen život u iznosu od 300 KM i naknadu za smještaj u iznosu od 400 KM. U prijevodu to znači da su građani BiH mjesečno plaćali Derviševićev angažman 2.825,59 KM.

Inače, Matanović je nakon odluke o smjeni iskoristio pravo primanja naknade za "bijeli hljeb" u iznosu od 2.847,94 KM. To znači da su građani BiH šestomjesečno Matanovićevo ministrovanje platili više od 51 hiljadu KM (17.082 KM za vrijeme obnašanja funkcije i 34.164 KM po osnovu "bijelog hljeba").