BiH
0

Do kraja godine finaliziranje projektne dokumentacije za Vijećnicu

FENA
Do kraja ove godine u okviru projekta obnove sarajevske Vijećnice očekuje se okončanje izrade glavnih projekata obnove ovog značajnog kulturno-istorijskog objekta, nakon raspisivanja javnog tendera za njihovu izradu.

Potvrdila je to Agenciji FENA direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa KS Valida Čelić-Čemerlić, ističući kako se ipak do kraja kalendarske godine ne može očekivati početak radova na nastavku obnove Vijećnice.

Prva faza obnove gradske Vijećnice predstavljala je početne radove za koje je 1996. godine Vlada Republike Austrije donirala 1.500.000 DEM. Novac je utrošen za najnužnije radove kako bi se spasila konstrukcija zgrade. Tada je kao primarni zadatak spašavanja objekta stabiliziran konstruktivni sklop zidanih konstrukcija, rekonstruiran je krov sa izvedbom gromobranske instalacije, sanirana čelična kupola i spušteni strop sa obnovom staklenog pokrova te izvršeno prihvatanje teško oštećene konstrukcije aule teškom nosivom skelom.

Druga faza otpočela je donacijom Evropske komisije, koja se 1999. godine pojavila kao investitor osiguravajući 4.500.000 DEM za nastavak radova. U ovoj fazi prioritet je bila obnova horizontalnih konstrukcija te rekonstrukcija aule. Radovi su počeli u novembru 2002., a završeni u februaru 2004. godine. Zbog velikog oštećenja, najveći broj stubova u prizemlju i na spratu obnovljen je zajedno sa nosećim lukovima u prizemlju. Aula predstavlja centralni i najznačajniji prostor u objektu, izveden u formi pravilnog šestougaonika.

Čelić-Čemerlić navodi kako odabir projektanata za sve naredne faze obnove predstavlja iznimno kompleksan zadatak koji zahtjeva nekoliko mjeseci rada. Zbog toga vjerovatno radovi neće početi do kraja decembra, ali će finaliziranje kompletne dokumentacije i definiranje projekata obnove omogućiti lakšu potragu za donatorima te brži i jasniji pristup radovima.

Nakon završetka dvije faze obnove Vijećnice, čiji je cilj bio stabilizacija zgrade i osiguranje od eventuelnih daljnjih oštećenja, prijedloga Zavoda o raspisivanju tendera i izradi projektne dokumentacije za daljnju kompletnu obnovu Vijećnice, Projektni zadatak za izradu glavnih projekata obnove treba usvojiti Vlada Kantona Sarajevo vjerovatno već na sljedećoj sjednici.

Operativni dio projekta koji se odnosi na raspisivanje tendera, odabir projektanata te sve naredne aktivnosti na sebe je preuzela Gradska uprava Grada Sarajeva. Aktivnosti obnove do sada je putem Ministarstva prostornog uređenja i okoliša vodila Vlada Kantona Sarajevo.

Predloženo je da tender bude objavljen u dva lota. Prvi lot bi obuhvatio izradu projekata arhitekture, konstrukcije i pratećih faza infrastrukture, dok bi drugi lot podrazumijevao izradu projekata za obnovu slikarskih i arhitektonsko-plastičnih dekoracija.

U razgovoru za Agenciju FENA, direktorica ovog Zavoda ističe da će stvarna vrijednost investicije i svih radova na potpunoj rekonstrukciji i obnovi zgrade Vijećnice biti poznati tek nakon završetka izrade projektne dokumentacije. Tek tada te vrijednosti će biti relevantne za potraživanje i utrošak donacija.

U januaru ove godine izvršeni su i dodatni istražni radovi u suterenskom dijelu objekta, gdje je planirano formiranje Muzeja razaranja Vijećnice. Taj prostor je vrlo reprezentativan, ističe Čelić-Čemerlić, sa karakterističnom lučnom konstrukcijom stropa i prostorom dovoljnim za smještaj Muzeja.

Namjena Vijećnice inače će biti višestruka, odnosno u njoj će biti smješten dio gradske uprave, tačnije kabinet gradonačelnice Sarajeva, zatim dio reprezentativnog fonda najvrijednijih knjižnih primjeraka Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) te pomenuti muzej kao novi i atraktivan kulturni sadržaj.