{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do kraja godine bit će obnovljen tek vanjski dio sarajevske Vijećnice

N
18.5.2004. u 15:20
0
0
Do kraja godine bit će obnovljen tek vanjski dio sarajevske Vijećnice
0
Do kraja godine bit će obnovljen tek vanjski dio sarajevske Vijećnice
Prema planu Kantona Sarajevo, do kraja godine trebala bi biti završena tek vanjska zaštita Gradske vijećnice u Sarajevu ugradnjom fasadne stolarije.
No za cjelokupnu rekonstrukciju Vijećnice bit će potrebno znatno više vremena.

Hitna obnova Gradske vijećnice u Sarajevu donijela bi građanima BiH milionsku korist, smatraju turistički radnici. Ovo je, kako je nedavno potvrdio i Michael Humphreys, šef delegacije Evropske komisije u BiH, jedno od kulturno-historijskih blaga Sarajeva, ali i BiH. Spaljena je u proteklom ratu, a zajedno s njom i veći dio imovine Univerzitetska i Nacionalna bibliteka, koje su se nalazile u njenu prostoru.


“Namjeravamo da zajedno s Gradskom upravom, Univerzitetskom i Nacionalnom bibliotekom pokušamo osigurati sredstva kojima ćemo definitivno zaštititi prostor. Ostale, unutrašnje radove bilo bi onda moguće raditi mnogo fleksibilnije, i kad su u pitanju vremenske prilike, ali i financijska konstrukcija”, smatra Denis Zvizdić, premijer Kantona.

Kako je ranije dogovoreno, prostor Vijećnice koristit će se kao sjedište Gradske uprave te za Univerzitetsku i Nacionalnu biblioteku. Planirano je, osim toga, da u jednom dijelu bude uređen muzejski prostor koji bi svjedočio o razaranju, kako Vijećnice, tako i Sarajeva, ali i cijele BiH u proteklom ratu.

"Mislim da će u ovoj godini i kanton i Gradska uprava, ali i sve druge institucije koje rade na tom pitanju, morati uraditi mnogo kako bi se nastavila sanacija i rekonstrukcija objekta. Nadam se da ćemo do kraja godine imati razumijevanja i od donatora, država koje su dosad pokazale zanimanje, kako bismo donatorskim sredstvima mogli financirati daljnju sanaciju Vijećnice", rekao je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo.

Najveću pomoć u dosadašnjoj obnovi Vijećnice dala je Evropska unija, koja je 1996., otkad traje sanacija, dala šest miliona KM za izradu projektne dokumentacije te za ispitivanje stanja zidova i kamenih elemenata u auli zgrade. S nedavno održanog sastanka s predstavnicima EU-a upućen je zahtjev MUP-u za pojačani nadzor zgrade te je dogovoreno da Ministarstvo prostornog uređenja organizira čuvanje zgrade Vijećnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: