BiH
0

Do kraja godine bit će obnovljen tek vanjski dio sarajevske Vijećnice

NINA
Prema planu Kantona Sarajevo, do kraja godine trebala bi biti završena tek vanjska zaštita Gradske vijećnice u Sarajevu ugradnjom fasadne stolarije.

No za cjelokupnu rekonstrukciju Vijećnice bit će potrebno znatno više vremena.

Hitna obnova Gradske vijećnice u Sarajevu donijela bi građanima BiH milionsku korist, smatraju turistički radnici. Ovo je, kako je nedavno potvrdio i Michael Humphreys, šef delegacije Evropske komisije u BiH, jedno od kulturno-historijskih blaga Sarajeva, ali i BiH. Spaljena je u proteklom ratu, a zajedno s njom i veći dio imovine Univerzitetska i Nacionalna bibliteka, koje su se nalazile u njenu prostoru.

“Namjeravamo da zajedno s Gradskom upravom, Univerzitetskom i Nacionalnom bibliotekom pokušamo osigurati sredstva kojima ćemo definitivno zaštititi prostor. Ostale, unutrašnje radove bilo bi onda moguće raditi mnogo fleksibilnije, i kad su u pitanju vremenske prilike, ali i financijska konstrukcija”, smatra Denis Zvizdić, premijer Kantona.

Kako je ranije dogovoreno, prostor Vijećnice koristit će se kao sjedište Gradske uprave te za Univerzitetsku i Nacionalnu biblioteku. Planirano je, osim toga, da u jednom dijelu bude uređen muzejski prostor koji bi svjedočio o razaranju, kako Vijećnice, tako i Sarajeva, ali i cijele BiH u proteklom ratu.

"Mislim da će u ovoj godini i kanton i Gradska uprava, ali i sve druge institucije koje rade na tom pitanju, morati uraditi mnogo kako bi se nastavila sanacija i rekonstrukcija objekta. Nadam se da ćemo do kraja godine imati razumijevanja i od donatora, država koje su dosad pokazale zanimanje, kako bismo donatorskim sredstvima mogli financirati daljnju sanaciju Vijećnice", rekao je Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo.

Najveću pomoć u dosadašnjoj obnovi Vijećnice dala je Evropska unija, koja je 1996., otkad traje sanacija, dala šest miliona KM za izradu projektne dokumentacije te za ispitivanje stanja zidova i kamenih elemenata u auli zgrade. S nedavno održanog sastanka s predstavnicima EU-a upućen je zahtjev MUP-u za pojačani nadzor zgrade te je dogovoreno da Ministarstvo prostornog uređenja organizira čuvanje zgrade Vijećnice.